FNV wil weer om de tafel met werkgevers over pensioenen

FNV gaat opnieuw onderhandelen over het pensi­oenakkoord met de werkgevers. Dat heeft voorvrouw Jongerius vrijdagavond laten weten nadat de FNV- top voor de vierde keer bijeen was gekomen voor een crisisberaad.

Agnes Jongerius na afloop van het beraad vandaag.Beeld anp

FNV gaat opnieuw onderhandelen over het pensi­oenakkoord met de werkgevers. Dat heeft voorvrouw Jongerius vrijdagavond laten weten nadat de FNV- top voor de vierde keer bijeen was gekomen voor een crisisberaad.

'We hebben overeenstemming bereikt over de manier waarop pensioenfondsen een goede balans kunnen vinden tussen zekerheid en de kans op indexeren.'

Discussie
Afgelopen weken laaide binnen FNV de discussie op over de mate van zekerheid. De vakcentrale had de voorkeur van een grotere onzekerheid, daar tegenover stond een grotere kans op indexatie. De opstandige bonden wilden liever meer zekerheid en namen dan genoegen met een kleinere kans op indexatie. Jongerius: 'Nu zitten we op een lijn. Het wordt niet of of, maar en en.'

Dit betekent dat het conceptakkoord met de werkgevers, dat eind maart zo goed als rond was, voor een deel van tafel is. Dit conceptakkoord lokte felle kritiek uit van de achterban. Vooral zwaargewicht FNV Bondgenoten dreef het conflict afgelopen weken in de media op de spits. De grootste bond van Nederland weigerde akkoord te gaan met een pensioensysteem waarin er geen duidelijke indicatie wordt gegeven over de hoogte van de pensioenuitkering.

Marges
In het nieuwe systeem zou met marges worden gewerkt, de uiteindelijke hoogte van het pensioen zou afhangen van de beleggingsrendementen. De bond heeft liever een systeem met meer zekerheid, het nadeel van dit systeem is echter wel dat op korte termijn minder geïndexeerd kan worden.

Nadat maandag tien uur was vergaderd zonder succes, kwamen vrijdagmiddag de partijen weer bijeen. Volgens Jongerius is het gelukt om een compromis te vinden. De pensioenuitkering wordt voorwaardelijk, in hun voorstel. Nu is deze nog onvoorwaardelijk. Maar dat vinden de betrokkenen niet houdbaar in verband met de vergrijzing en de schokken op de financiële markten.

Ze willen wel vasthouden aan de huidige zekerheidsambitie. Maar ze willen meer vrijheid om - als een fonds in de problemen is gekomen - hiervan af te wijken en op fondsniveau naar een oplossing te zoeken. Het fonds kan dan zelf bepalen of het de voorkeur geeft aan indexeren of aan het herstel van de buffers. Immers: het ene fonds heeft deelnemers die gemiddeld ouder worden dan het andere fonds, of heeft bijvoorbeeld relatief veel werkenden.

Gewonnen
'De deelnemers van de pensioenfondsen hebben gewonnen', zei voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten, die aanvankelijk eiste dat alle fondsen de voorkeur zouden geven aan het aansterken van de buffers.

Het betekent echter nog niet dat het pensioendebacle voorbij is. Binnenkort zal FNV opnieuw met de werkgevers om tafel gaan. Het is nog de vraag in hoeverre zij akkoord zullen gaan met het nieuwe eisenpakket. Hun belangrijkste punt in de pensioendiscussie is premiestabilisatie. Vervolgens moet ook minister Kamp (Sociale Zaken) nog instemmen.

Een van de eisen van de FNV is dat de AOW-uitkering meestijgt met de reële lonen. Kamp heeft tot nu toe altijd gezegd dat hij dit te duur vindt, maar voor de achterban van FNV Bondgenoten is dit een van de belangrijke punten voordat ze definitief instemt met langer doorwerken en een nieuw pensioensysteem.

Henk van der Kolk, voorzitter FNV BondgenotenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden