FNV wil rond 2010 basisuikering voor iedereen

De vakcentrale FNV wil op den duur een basisuitkering van negenhonderd gulden voor iedereen die beschikbaar is voor de arbeidsmarkt, maar geen werk heeft....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het verschil tussen een basisuitkering en een basisinkomen is dat wie een uitkering krijgt verplicht wordt beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Bij een basisinkomen geldt geen sollicitatieplicht. De vakcentrale wil de uitkering, die wordt gegeven als een belastingkorting, betalen door de hogere inkomens extra te laten inleveren.

Het plan is opgenomen in de discussienota Tijd voor nieuwe zekerheid, die de vakcentrale donderdag presenteerde. Daarin wordt naast het lange-termijnbeleid van de basisuitkering ook gepleit voor een nieuwe aanpak van de sociale zekerheid op de korte termijn.

Zo wil de vakcentrale de rechten en sociale zekerheid van werknemers met een flexibel contract vergroten. Flexers zouden in de toekomst sneller rechten moeten opbouwen voor de WW. Op dit moment moeten werknemers bijna zes maanden werken voor ze aanspraak kunnen maken op een WW-uitkering bij werkloosheid.

De FNV constateert dat mensen met een flexibel contract, zoals uitzendkrachten, daar vaak niet aan toe komen. Zij betalen wel premies, maar kunnen daar geen rechten aan ontlenen. De vakcentrale stelt nu voor flexers WW-rechten te geven die zijn gekoppeld aan de arbeidsduur. Wie een week werkt, bouwt ook voor een week WW-recht op.

Analoog daaraan wil de FNV dat de Ziektewet wordt aangepast. Nu krijgen werknemers alleen een uitkering bij ziekte als ze de week voorafgaand aan de ziekte hebben gewerkt. De FNV stelt voor bij ziekte naar de afgelopen maand te kijken in plaats van naar de afgelopen week.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden