FNV wil in 2001 meer vat krijgen op loonstijgingen

De FNV wil weer greep krijgen op de loonstijgingen. De loonstijging moet tot maximaal 3,5 of 4 procent beperkt blijven....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Er is volgens de bond volgend jaar ruimte voor hooguit 4,5 procent hogere loonkosten. Daardoor zou de looneis beperkt moeten blijven tot 3,5 à 4 procent. Daarnaast kan dan minimaal 0,5 procent extra worden opgeëist voor bijvoorbeeld scholing van werknemers en het aantrekken van nieuwe collega's.

De bond vindt het onjuist dat het bedrijfsleven extra beloningen invoert zonder de bond hierbij te betrekken. FNV-Bondgenoten stelt: 'Dit is een ongewenste ontwikkeling. FNV Bondgenoten vindt dat de vakbonden bij uitstek invloed moeten hebben op het beloningsbeleid binnen bedrijven. Waar leden het willen zal FNV Bondgenoten het initiatief nemen in de onderhandelingen over flexibele beloning.'

De bond noemt vier vormen van flexibele beloning. De eerste is individuele beloning voor de mate waarin het vak wordt beheerst. De tweede: groepsbeloning voor het leveren van goed werk. De derde: extra beloning voor multi-inzetbaarheid en gevolgde scholing. Als vierde stelt de bond winstdelings-, aandelen- en optieregelingen voor. Daarvan zouden alle werknemers moeten kunnen profiteren.

De bond wil het beperken van structureel overwerk tot speerpunt in het CAO-overleg maken. 'Veel werknemers hebben daarbij nog eens extra bezwarende omstandigheden zoals een lange reistijd', schrijft de bond.

Het overwerk neemt onder andere toe door het grote aantal vacatures. Als die vacatures niet kunnen worden vervuld, wil de bond afspraken maken over scholing van uitkeringsgerechtigden. Die kunnen dan nieuwe collega's worden, waardoor het overwerk op termijn wordt beperkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden