FNV wil arme landen dwingen tot beter sociaal en milieubeleid

De FNV wil ontwikkelingslanden dwingen zich aan internationale sociale en milieunormen te houden. In WTO-verband voelen de ontwikkelingslanden niets voor dergelijke verplichtingen....

Van onze verslaggever

De pensioenfondsen mogen in de optiek van de FNV vanaf 2008 alleen nog beleggen in ondernemingen die zich in ontwikkelingslanden houden aan sociale en milieunormen.

De ontwikkelingslanden erkennen bijna allemaal de internationale arbeidsnormen zoals die zijn afgesproken in de International Labour Organisation (ILO). Hiermee verklaren ze zich tegenstander van dwangarbeid, kinderarbeid en discriminatie. Het probleem is volgens FNV-voorzitter Lodewijk de Waal dat de ontwikkelingslanden zich niet aan hun afspraken houden.

In de onderhandelingen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zit de discussie over internationale arbeids- en milieunormen muurvast. Landen als India en Pakistan stellen dat ze bijvoorbeeld kinderarbeid niet kunnen afschaffen omdat hierdoor de armoede toe- in plaats van afneemt.

De internationale vakbewegingen protesteren vanwege het oneerlijke concurrentievoordeel dat goedkope kinderarbeid de ontwikkelingslanden oplevert. De vakbonden stellen ook op te komen voor de rechten van arbeiders in de ontwikkelingslanden.

De FNV probeert deze discussie te beïnvloeden via de pensioenfondsen. Internationaal hebben de Nederlandse pensioenfondsen veel invloed, omdat ze meer dan duizend miljard gulden aan beleggingen hebben uitstaan. Deze fondsen houden bij hun beleggingsbeslissingen nu nauwelijks rekening met sociale of milieu-aspecten. De FNV maakt samen met de andere vakcentrales en werkgeversorganisaties deel uit van de besturen van bedrijfstakpensioenfondsen .

De FNV stelt dat de pensioenfondsen over acht jaar alleen maar mogen beleggen in ondernemingen die de minimale internationale arbeidsnormen respecteren. Ook wil de vakbeweging komen tot minimale milieucriteria .

De vakbeweging stelt een ruim tijdpad voor. Pas in 2004 moeten de bedrijfstakpensioenfondsen een beleggingscode hebben met milieu- en sociale normen. In datzelfde jaar wil de FNV overeenstemming bereiken over de minimale criteria op beide terreinen.

De FNV hoopt dat in 2008 de helft van alle beleggingen van de Nederlandse bedrijfstakpensioenfondsen (circa 500 miljoen gulden) belegd zal zijn volgens sociale en milieucriteria. Volgens de vakbeweging hoeft het rendement van de beleggingen hier niet onder te lijden en komt het toekomstige pensioen van de werknemers dus niet in gevaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden