FNV wenst premie naar inkomen voor particulier patient

De vakcentrale FNV wil dat de particuliere ziektekostenpremies voor een groter deel inkomensafhankelijk worden. Dat procentuele premiebestanddeel zou via de belastingen geheven moeten worden....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Bij het regeerakkoord werd afgesproken dat ziekenfonds en particuliere verzekering geleidelijk naar elkaar zullen toegroeien. De FNV vreest echter dat daarbij vooral de fondsverzekerden in het nadeel zullen zijn. De thans grotendeels procentuele ziekenfondspremie wordt straks grotendeels nominaal (vast bedrag, nadelig voor de lage inkomens), verwacht de FNV. Maar de tegenhanger daarvan, een grotere procentuele premie voor particulier verzekerden, zal niet worden ingevoerd, vermoedt de vakcentrale.

Het alternatief moet de verhoudingen rechttrekken, is de bedoeling. Thans betalen particulier verzekerden 414 gulden per jaar aan WTZ-heffing (daarmee worden de verliezen die verzekeraars lijden op hun bejaarde verzekerden gecompenseerd). Daarbij komt nog een een bedrag van 111 gulden voor de zogeheten MOOZ (dat geld gaat naar de ziekenfondsen die veel bejaarde, dus dure, verzekerden hebben).

De FNV wil nu dat particulier verzekerden met een laag inkomen minder dan 525 gulden betalen en de hogere groepen aanzienlijk meer. Het geld moet worden geïnd via de belastingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden