FNV weer met Plasterk om de tafel

De FNV heeft opnieuw een slag verloren in de strijd tegen het loonakkoord voor overheidspersoneel dat drie andere bonden sloten met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken). Het gerechtshof van Den Haag verwees in hoger beroep de bezwaren van de FNV tegen dat akkoord naar de prullenmand.

Werknemers aangesloten bij FNV Metaal staken eind september.Beeld anp

Toch gaat de FNV binnenkort weer aan tafel met Plasterk en met de andere bonden. De minister nodigde de vakbonden, 'nadrukkelijk ook de FNV', uit om te praten over wat er moet gebeuren met de ambtenarenpensioenen. Die dreigen vast te lopen omdat de rente alsmaar blijft dalen, waardoor de dekkingsgraad van de pensioenfondsen onder de normen is gedoken. Op den duur betekent dit dat de premies omhoog moeten of de pensioenen omlaag. Plasterk wil dat pensioenoverleg los zien van het loonakkoord, de FNV juist niet.

Het loonakkoord dat Plasterk in juli sloot met CNV, de CMHF en het Ambtenarencentrum voorziet in een loonsverhoging van 5 procent en een uitkering ineens van 500 euro.

De FNV trok zich terug uit het overleg en voert sindsdien actie, al bleven die beperkt tot politie en het openbaar vervoer. Volgens de FNV was de loonsverhoging 'een sigaar uit eigen doos', omdat die ten dele zou worden betaald juist uit een geplande verlaging van de pensioenpremie.

Voor de rechter probeerde de FNV het met andere argumenten. Volgens de bond was het overleg niet op de juiste wijze gevoerd. In kort geding verloor de FNV al, in hoger beroep kwam het gerechtshof van Den Haag gisteren tot dezelfde conclusie.

Voorbeschouwing

Kan dat zomaar, een cao afsluiten zonder de grootste vakbond? Economieredacteur Nanda Troost schreef een voorbeschouwing over het kort geding.

Uitnodiging Plasterk komt als geroepen

De FNV is nu bijna aan het einde van zijn juridische mogelijkheden. De uitnodiging van Plasterk kwam daarom als geroepen. Hij zegt nadrukkelijk dat het overleg niet zal gaan over het loonakkoord, maar over de pensioenen, maar volgens vicevoorzitter Ruud Kuin van de FNV zijn die niet los van elkaar te zien. 'Het kabinet wilde twee dingen. Dat de pensioenpremie fors omlaag zou gaan, maar het is inmiddels duidelijk dat dat niet gaat gebeuren. En het kabinet wilde rust in de tent. Dat krijgen ze op deze manier niet.'

Ook de andere bonden willen niet weer over het loonakkoord praten. Voorzitter Helen Adriani van CNV Connectief: 'Dat akkoord staat als een huis, dus daar zal niet over worden gesproken. Maar de problemen met de pensioenen zijn groot. Daar moeten we het over hebben.'

Door de lage rentestand hebben pensioenfondsen een financieel probleem. Die kunnen daardoor niet hun premies verlagen, terwijl Plasterk daarop wel had gerekend met zijn loonakkoord. Daardoor pakt het loonakkoord veel duurder uit voor het kabinet. Behalve voor één sector: het onderwijs. Scholen krijgen een bedrag per jaar en moeten daaruit zelf maar de salarissen zien te betalen. Zij dragen zelf het risico van tegenvallende pensioenpremies. Vorige week stuurden de vakbonden, waaronder de onderwijsbond AOB van de FNV, een brandbrief over de kwestie naar Plasterk.

Praten of niet: de FNV blijft nieuwe acties voorbereiden, zegt vicevoorzitter Kuin.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden