FNV: VVD zakt door fatsoensbodem

De VVD zakt volgens de FNV ‘onder de fatsoensbodem’ door onder meer de maximale WW-duur te willen halveren, jongeren uit te sluiten van bijstand en de uitkeringen niet meer welvaartsvast te houden....

Volgens de FNV-zegsman breekt VVD-leider Mark Rutte zijn verkiezingsbelofte dat de VVD een brede volkspartij wil zijn. ‘Dit programma biedt weinig perspectief voor diegene die langs de kant staat. Dit ademt de geur van: het is je eigen schuld, als je geen baan hebt.’

Volgens de FNV zullen door de WW-plannen van de VVD vooral oudere werklozen sneller in de bijstand belanden, omdat weinig werkgevers om hen zitten te springen. Verder vraagt de grootste vakbeweging van Nederland zich af welk perspectief je werkloze jongeren tot 27 jaar wil bieden door hun bijstand te ontzeggen.

Het CNV verwijt VVD fors in te grijpen in de AOW. Door het plan van de liberalen in hun conceptverkiezingsprogramma om uitkeringen te koppelen aan de prijzen in plaats van de lonen, lopen AOW'ers volgens de vakcentrale in dertig jaar tijd met 45 tot 52,5 procent aan koopkracht mis.

‘Bij de VVD spelen ze mooi weer, maar dit is niet het soort samenleving waar wij voor staan’, aldus een woordvoerster van het CNV maandag. Nu de uitkeringen aan de loonontwikkeling zijn gekoppeld, stijgen ze ook mee met de productiviteitsgroei van werknemers. Dat scheelt volgens de vakcentrale per jaar een plus van 1,5 tot 1,75 procent.

Door de vergrijzing is de betaalbaarheid van de oudedagsvoorziening een heet hangijzer geworden voor de verkiezingen 22 november. De christelijke vakcentrale steunt de PvdA-plannen, waarbij gepensioneerden wordt gevraagd om een extra bijdrage te leveren aan de AOW.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is vol lof over het VVD-programma. ‘Een prachtig programma en goed voor Nederland’.

De organisatie is vooral te spreken over de lastenverlichting die de liberalen voorstaan, zegt directeur Niek Jan van Kesteren. Ook het voornemen niet in te grijpen in de AOW en de hypotheekrenteaftrek kan zijn goedkeuring wegdragen.

De wens de WW-uitkering te beperken tot maximaal negentien maanden in plaats van 38 zoals nu noemt Van Kesteren ‘ook verstandig’.

Minpunt is de kinderopvang. De liberalen willen dat die voor werkenden gratis wordt. ‘Dat kost veel geld’, aldus Van Kesteren. Hij vraagt zich af hoe dat wordt gefinancierd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden