FNV-voorman Heerts roept op tot kiezersopstand

FNV-voorzitter Ton Heerts roert de oorlogstrom aan de vooravond van de Provinciale-Statenverkiezingen. Hij wil de barricades op tegen de verdere afbraak van de solidariteit. Heerts waarschuwt met name tegen de werkgevers en tegen VVD en D66, die zouden suggereren dat collectieve afspraken, de kern van het vakbondswerk, uit de tijd zijn. Heerts roept burgers op 'sociaal' te stemmen.

FNV-voorzitter Ton Heerts. Beeld anp
FNV-voorzitter Ton Heerts.Beeld anp

In een interview met de Volkskrant windt de FNV-voorzitter zich op over de tijdgeest. 'Het is ont-cao-en, ont-collectiviseren, ont-solidariseren. Leve het individu. Dat wordt mooi verpakt hoor, ook door partijen als VVD en D66. Dan gaat het over mensen in hun kracht zetten enzo. Blablabla.'

Heerts ziet een kleine toplaag die druk is met innoveren, 'met Bentleys en BMW's die voorbij komen scheuren'. Mensen die hun inkomen met arbeid verdienen, of mensen die niet mee kunnen komen, lijken in dat wereldbeeld volgens Heerts nauwelijks meer te bestaan.

Ook de Partij van de Arbeid, waarvoor Heerts vier jaar in de Tweede Kamer heeft gezeten, krijgt een veeg uit de pan. Die partij telt mensen die de geschiedenis van ons sociale stelsel niet kennen. 'Sommigen weten niet van het bestaan van werknemersverzekeringen, volksverzekeringen en voorzieningen. Laat staan het verschil. Een verzekering geeft een recht, bij een voorziening moet je maar afwachten of je wat krijgt van de gemeente omdat gemeenten voorzieningen bieden. Ik noem het de aalmoes van de wethouder. Verzekeringen worden nu veel te gemakkelijk voorzieningen.'

Totale valse start

Het regeerakkoord van PvdA met de VVD was 'een totale valse start van rücksichtslos, veel te grof bezuinigen'. Dat moest volgens Heerts worden gecorrigeerd in het sociaal akkoord, al is dat maar 'ten dele gelukt'. Velen hebben te weinig rechten opgebouwd voor ww en verdwijnen in de bijstand. 'En dan is het maar afwachten of je wat krijgt. Ik noem het de aalmoes van de wethouder.'

Heerts wil nu verzet organiseren tegen het doorgeschoten neoliberale denken. Een stemadvies geeft hij niet maar hij roept wel op 'sociaal' te stemmen. Hij waarschuwt tegen 'borrelpraat, prietpraat en de verder afbraak van het sociale stelsel'. Dit kabinet heeft naar zijn oordeel veel kapotgemaakt, 'rechts wil daar doelbewust mee doorgaan - neem VVD, D66.' Hij noemt de opstelling van het CDA 'wat onduidelijk'.

De hartekreet van Heerts 'stem sociaal' is opmerkelijk. De FNV geeft sinds de jaren tachtig geen stemadvies meer. Tot die tijd had de PvdA de voorkeur van FNV-besturen. In de jaren negentig bleek de FNV uit onderzoek dat het stemgedrag van de leden heel divers was. Nu breekt de FNV weer met de vrij a-politieke opstelling door de oproep 'stem sociaal' en de uithalen van Heerts tegen VVD en D66.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden