FNV: Vertekend beeld over kostenstijging kinderopvang

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs geeft een ‘vertekend beeld’ over de stijging van de kosten voor de kinderopvang. Vooral tweeverdieners zijn slechter af....

Om de sterke stijging van de uitgaven voor de kinderopvang in de hand te houden, versobert het kabinet de vergoeding voor ouders. Dijksma zegt dat ouders met een laag inkomen gemiddeld 5 euro per maand meer gaan betalen. Huishoudens met een betere beurs zijn maandelijks 65 euro duurder uit, aldus de staatssecretaris.

Volgens de FNV baseert Dijksma deze bedragen ten onrechte op ouders die hun kind twee dagen per week naar de opvang brengen. ‘Gemiddeld nemen ouders echter drie dagen kinderopvang af, zeker als het gaat om de tweeverdieners die 1,5 tot 2 maal modaal verdienen’, aldus de vakcentrale.

Een woordvoerder van Dijksma bestrijdt dat het gebruik van de kinderopvang zo hoog ligt. Volgens hem brengen ouders hun kind gemiddeld net iets meer dan twee dagen per week naar een kinderdagverblijf of naar een gastouder.

De FNV herinnert Dijksma er echter ook aan dat veel ouders meerdere kinderen hebben. Volgens de vakcentrale is de stijging van de kosten in de praktijk daarom vaak twee keer zo hoog dan de cijfers die Dijksma heeft voorgerekend. De werknemersorganisatie noemt de verhoging ‘onacceptabel’ gezien de doelstelling van het kabinet om meer moeders tot een baan te bewegen.

De vakcentrale vindt dat Dijksma het geld niet bij de ouders maar bij de werkgevers moet halen. Ondanks de heffing die het kabinet twee jaar geleden heeft ingevoerd, betalen zij niet het aandeel van een derde van de totale kosten. Eerder was daar wel sprake van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden