FNV-topman perste geld af voor schooltje in Bosnië

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

DEN BOSCH - De opgestapte vakbondsvoorzitter Willem Linders (FNV Bouw) heeft met drie dreigbrieven, waarvan de laatste voorzien van een kogel, geprobeerd eerst 20 duizend euro en later 25 duizend euro af te troggelen van een bejaarde vrouw in Veghel. Hij had het geld nodig voor zijn hulpstichting Zjiveli, die onder meer een school en een peuterzaal in het Bosnische dorp Trebinje heeft gebouwd.

Dat bleek donderdag tijdens de rechtszaak tegen Linders. De 53-jarige Veghelaar was half januari benoemd als nieuwe voorzitter van FNV Bouw, maar trad vorige week vrijdag al weer af nadat het strafproces tegen hem was uitgelekt. Het Openbaar Ministerie eiste gisteren twaalf maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk.

De poging tot afpersing van de 79-jarige vrouw was vorig jaar juni. Een bankafschrift van de vrouw was per abuis bij Linders bezorgd. Hij maakte de brief open en zag dat er een flink bedrag op haar rekening stond. Linders, die in de jaren negentig als marechaussee in Bosnië heeft gewerkt en daarna de hulpstichting heeft opgericht, rook zijn kans. Zijn stichting zat in geldnood, omdat de subsidie was beëindigd.

'Ze heeft geld zat, waarom zou daar niet iets van naar de stichting voor educatie in Bosnië kunnen gaan', zo citeerde de rechtbankvoorzitter uit verklaringen die Linders eerder aan de politie had gedaan. Hij schreef een eerste dreigbrief, op de laptop. 'U omschreef uzelf als Robin Hood', aldus de voorzitter.

In de brief droeg hij de vrouw op om 20 duizend euro in een plastic Emtétas op een bepaalde plek in Veghel te deponeren. 'Er werd gevraagd om coupures van 1.000 euro', merkte de rechtbankvoorzitter op. 'Dat is vreemd, want die bestaan niet eens.'

De bejaarde vrouw dacht eerst dat het een grap was. Op advies van de bank schakelde ze de politie in. Er werd een tas gevuld met nepbriefjes, die op de afgesproken plaats werd gezet, maar er gebeurde niets. Tijdens de verhoren aan de politie had Linders gezegd dat hij de eerste keer 'te schijterig was om het te proberen'.

Hij schreef een tweede brief en eiste nu 25 duizend euro. Weer werd een tas met nepgeld ergens in de bosjes gezet, die werd geobserveerd door de politie. Dit keer kwam Linders wel kijken, maar hij pakte de tas niet. De politie had de verdachte 'schichtig om zich heen zien kijken' en volgde hem naar zijn huis. Later zagen agenten hem een derde brief in de brievenbus van TNT Post doen. Daarin schreef hij de vrouw dat het haar 'laatste kans' was. Hij eiste 25 duizend euro en voegde, gevouwen in duct tape, een kogel van 9 millimeter toe. De politie onderschepte de dreigbrief en arresteerde Linders.

De verdachte bekende en zei dat hij er enorm veel spijt van had. Hij wilde geld om een omheining rond de peuterspeelplaats in het Bosnische dorp te kunnen betalen. Tegen de politie zei hij ook dat hij niet snapte waarom hij zoiets had kunnen doen.

Dat was ook de grote vraag die donderdag in de rechtszaal in Den Bosch bleef hangen.

Wat heeft u bewogen, wilde de rechtbankvoorzitter weten. Want Linders staat bekend als een sociaal betrokken persoon die zich inzet voor kwetsbare mensen, van Veghel tot in Bosnië. Hij zat jarenlang voor een lokale partij in de gemeenteraad en werkte zich binnen de vakbond op tot voorzitter van FNV Bouw. 'Het is zo mal wat er gebeurd is, als je naar uw achtergrond kijkt', aldus de rechter. 'Het lijkt niet bij u te passen.'

Linders heeft dat zich ook afgevraagd: 'Ik heb sterk de indruk dat er iets geknapt is bij mij.' Hij concludeert dat het mogelijk aan een posttraumatische stress stoornis (PTSS) ligt. Hij heeft vreselijke dingen in Bosnië gezien, 'mensen die door een mijnenveld liepen'. Maar de psycholoog die hem onderzocht, heeft geen PTSS-symptomen opgemerkt.

Volgens de psycholoog, die Linders verminderd toerekeningsvatbaar verklaarde, kan het ook een neurologische afwijking zijn. Dat moet nader worden onderzocht. 'Er is effe iets niet goed gegaan met me', aldus de ex-vakbondsvoorzitter, die enorm opzag tegen alle media-aandacht. 'Ik heb drie dagen vastgezeten en veel nagedacht. Afgelopen week heb ik weer vastgezeten. Alles is binnen een week afgebroken.'

Willem LindersEx-voorzitter FNV Bouw die een oude vrouw afperste

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden