FNV speelt 'tien kleine negertjes'

Nu is de FNV nog een vergaarbak van bonden. Dat moet anders: fuseren moeten de beroepsbonden, tot één FNV. Maar er heerst animositeit....

De FNV speelt het spel op het scherp van de snede. Het gaat om overleven.

Nu is de FNV nog een vergaarbak van bonden. Enerzijds betreft het beroepsbonden zoals FNV Horeca, FNV Bouw, de journalistenbond NVJ en de kappersbond. Anderzijds gaat het om twee grote bonden die een bont scala aan beroepen bundelen. Dat zijn Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten. Zij vertegenwoordigen met zijn tweeën tweederde van alle FNV-leden.

Dat geeft meteen het spanningsveld binnen de FNV aan. In feite maken Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten binnen de vakcentrale de dienst uit.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal danst naar hun pijpen. Dat wordt manifest als de voorzitter van de bond voor het bedrijfsleven, H. de Vries van FNV Bondgenoten, en de voorzitter van de overheidsbond, C. Vrins van Abvakabo FNV, zelf in bijvoorbeeld de Sociaal-Economische Raad (SER) het woord gaan voeren. De SER is het belangrijkste adviesorgaan van de regering over sociaal-economisch en financieel beleid.

De spagaat wordt nog sterker door de fusie van Abvakabo FNV en FNV Kiem. En er komt nog meer. FNV Bouw fuseert binnen enkele jaren met FNV Bondgenoten. De onderwijsbond AOb zal ooit, na de verbroken verloving van vorig jaar, toch samengaan met Abvakabo FNV.

Voor deze fusies moeten eerst bestuurders vertrekken dieeerder samengaan dwarsboomden. En de pijn over het opheffen van FNV Magazine door FNV Bondgenoten moet nog slijten.

De kleine FNV-bonden moeten kiezen: of ze fuseren met één van de twee blokken of ze schikken zich naar hun opvattingen. Het ultieme doel van de fusies is één FNV, bestaande uit een hele reeks beroepsbonden. Om dat doel te bereiken is in 1993 de omweg gekozen van samenwerking en fusies. Die weg is nodig door de sociaal-economische veranderingen.

Het sociaal-economisch beleid wordt niet meer in nationale, centrale akkoorden geregeld, zoals in 1982 met het akkoord van Wassenaar of in 1993 met Een nieuwe koers. Bedrijven en werknemers willen afspraken op maat.

CAO's op maat en individuele advisering van werknemers vergen een anders georganiseerde vakbeweging. Vroeger kon een kleine bond als FNV Kiem met zeven kantoren en dertig werknemers pretenderen alles te regelen in de grafische industrie en kunsten.

Nu moet hij bereikbaar zijn voor advies aan werknemers. Internet biedt veel mogelijkheden, maar is uiteindelijk te beperkt.

Dan is de infrastructuur van Abvakabo FNV of FNV Bondgenoten onontbeerlijk. Door ani mositeit met bestuurders van FNV Bondgenoten heeft FNV Kiem gekozen voor Abvakabo FNV.

Animositeit is een belangrijke drijfveer binnen de FNV. Het gaat niet meer om ideologie of visie, maar om ego's. En als fusies al lukken, dan nog is het geen panacee.

Dat blijkt bij FNV Bondgenoten. Die is vooral in het nieuws door interne problemen en begrotingstekorten. Dat gaat met de verdere fusies zo door.

De FNV kan dat nog wel even volhouden met een vermogen van ruim anderhalf miljard gulden en tien bonden. Tot er één FNV is. Of geen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden