FNV: snijden in WW is einde sociaal akkoord

Mocht het kabinet volgend jaar toch bezuinigen op de WW, dan is het sociaal akkoord van tafel. FNV-voorzitter Ton Heerts zei dat zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Hij reageerde op uitspraken van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra.

FNV-voorzitter Ton Heerts Beeld anp
FNV-voorzitter Ton HeertsBeeld anp

Die zei eerder deze week dat de bezuinigingen van 6 miljard euro die volgend jaar waarschijnlijk nodig zijn, moeten plaatsvinden door te snijden in zorg, uitkeringen en toeslagen. Hij noemde geen concrete maatregelen.

Heerts is het 'totaal niet eens' met Zijlstra, maar vindt het wel zijn goed recht om het VVD-standpunt te profileren. Heerts wacht af met welke voorstellen het kabinet in augustus komt en of die 'het sociaal akkoord raken'.

Sociaal akkoord
In het sociaal akkoord dat kabinet, vakbonden en werkgevers dit voorjaar sloten, werd een voorgenomen bezuiniging op de WW afgezwakt. Mocht het kabinet alsnog besluiten de uitkeringen in het tweede WW-jaar te verlagen, zoals het aanvankelijk wilde, dan 'is het sociaal akkoord weg', zei Heerts.

Zijlstra zei donderdag overigens dat de VVD de afspraken in het sociaal akkoord respecteert. Net als Heerts vindt hij het aan het kabinet om met voorstellen te komen.

Heerts liet verder weten het ,,onverstandig'' te vinden als het kabinet het sociaal akkoord aanpast om aan de bezwaren van de gemeenten tegemoet te komen. Volgens hem zijn die vooral gebaseerd op misverstanden. De FNV-voorzitter kondigde vrijdag aan met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten te gaan praten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden