FNV schuift Han Busker naar voren als 'compromisvoorzitter'

Han Busker (56) is in stilte op het schild gehesen als nieuwe FNV-voorzitter. De commissie die de sollicitanten beoordeelde, heeft iedereen bedankt voor de moeite, behalve Busker. Met hem als enige kandidaat organiseert de FNV toch nog een 'voorzittersverkiezing', tegelijk met die voor een nieuw 'ledenparlement'. Dat parlement kiest vervolgens de bestuursleden.

Han Busker, kandidaat-voorzitter voor de FNV. Beeld anp
Han Busker, kandidaat-voorzitter voor de FNV.Beeld anp

De FNV zit sinds deze zomer zonder voorzitter door het vertrek van Ton Heerts. Die stapte voortijdig op om 'open' verkiezingen mogelijk te maken. Sollicitanten voor het voorzitterschap konden zich tot november aanmelden bij een sollicitatiecommissie. Die toetste de sollicitant aan een uitgebreide profielschets. Het FNV-bestuur droeg uit eigen kring Han Busker voor. De oud-voorzitter van de politiebond NPB zit sinds begin dit jaar in het FNV-bestuur.

Twee sollicitanten naar de voorzittersvacature maakten zichzelf publiekelijk bekend, maar de sollicitatiecommissie vond hen 'te licht'. Zij kregen vrijdag wel de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen bij het 'ledenparlement'. Dat ging akkoord met het advies van de commissie, die alleen Busker geschikt acht. Formeel mogen de FNV-leden zich nog wel over Busker als enige voorzitterskandidaat uitspreken bij de voorzittersverkiezing.

Compromiskandidaat

Begin dit jaar werd Busker in het FNV-bestuur gehaald. In zijn nadeel is dat hij halverwege de 50 is, niet een jong gezicht. Er staat tegenover dat hij haast een vriendelijke kloon van Heerts lijkt, met een vergelijkbare leerschool maar wat plooibaarder en minder autoritair.

Na zijn opleiding tot algemeen opsporingsambtenaar bij de Koninklijke Marechaussee ging Busker op zijn 26ste werken bij de gemeentepolitie Amsterdam en later op Schiphol. Zes jaar later werd hij actief in de Marechausseevereniging Marver, waarvan hij acht jaar voorzitter was. Sinds 2008 was Busker voorzitter van de politiebond NPB.

In die functie speelde hij zich in de kijker. Hij leidde de succesvolle acties van de politie voor loonsverhoging. Dat heeft hem een netwerk en respect in Den Haag opgeleverd. In de FNV werd hij gezien als compromiskandidaat tussen de kijvende vicevoorzitters. Alle drie - Ruud Kuin, Gijs van Dijk, Catelene Passchier - wilden zelf wel voorzitter worden. Om te voorkomen dat de FNV weer aan ruzie ten onder zou dreigen te gaan, zoals eerder over de toekomst van de pensioenen, werd Busker de compromiskandidaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden