FNV Rookgenoten

Zelfs veel rokers willen er niet meer gezien worden. Laat staan dat ze er zelf een pafje willen opsteken: de rookcoupés van de Nederlandse Spoorwegen....

Het rookgedeelte kenmerkt zich door zijn morsige asbakjes, bezoedelde vloeren en dampige atmosfeer. Een beetje roker wacht wel een halfuurtje.

Het is dan ook niet vreemd dat de Tabakswet in 2004 een einde maakt aan zulke omgevingen. Tabaksrook hindert niet alleen de rokers zelf, maar ook hun niet-rokende medereizigers en het rijdend NS-personeel. De NS heeft dan ook besloten na de zomer te beginnen met het verwijderen van alle asbakken.

Maar dat gaat zomaar niet. Het uitroepen van rookvrije zones gaat traditioneel gepaard met protesten van de rokerslobby. Een bijvoorbaat verloren strijd en te scharen onder het kopje 'ritueel vertoon'. En inderdaad: de Stichting Rokersbelangen schiet direct uit haar slof.

Ronduit verbazingwekkend is de medestander die de rokerslobbyclub heeft gevonden: de vakbond. In een open brief aan de NS-directie waarschuwen de rokers en FNV Bondgenoten voor het te strenge rookbeleid. 'Het treinpersoneel maakt zich', schrijven de Rookgenoten, 'grote zorgen omdat zij verantwoordelijk wordt voor handhaving van het rookverbod in de trein. Zonder dat zij daarvoor enige bevoegdheid heeft.'

Maar wacht eens even, de vakbond? De belangenorganisatie voor werknemers? Immer op de bres voor het welzijn en de gezondheid van de werkende mens, niet-aflatend in de strijd tegen rookoverlast en andere arbo-onvriendelijke werkomstandigheden? Ja, diezelfde vakbond.

Waar komt die draai vandaan? Sinds wanneer staat de vakbond op de bres voor de roker die niet even een halfuurtje kan wachten? Het zal toch niet louter de invloed van de stevig rokende voorman Andries van den Berg zijn? Let eens op de U-bocht die FNV Rookgenoten uitvoert in de brief aan NS: de spoorwegen zijn verplicht de Tabakswet uit te voeren, conducteurs moeten daarop toezien, de werkdruk is al zo hoog, verstokte rokers zullen blijven roken, roken leidt tot agressie tegen het personeel.

Kortom, niet optreden tegen rookovertreders is beter voor het personeel. Wat een onzin. Ook in gemeentenhuizen, scholen, bedrijven, KLM-vliegtuigen en ziekenhuizen wordt niet geknokt hoewel er een rookverbod geldt.

En over dat gebrek aan 'wettelijke bevoegdheden', waar FNV Rookgenoten zich zorgen over maakt: het vereist maar één vriendelijk uitgesproken zinnetje. 'Meneer Van den Berg, wilt u dat shagje even doven?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.