FNV raakt geïsoleerd bij politieke estafettestaking

De FNV raakt geïsoleerd als estafettestakingen worden gehouden tegen het kabinetsbeleid. De vakcentrales CNV en MHP voelen niets voor 'politieke stakingen', ook al duren die kort....

Door Yvonne Doorduyn en Gijs Herderscheê

Dat bleek maandag bij een vergadering van oppositiepartijen en vakbeweging op het PvdA-kantoor in Amsterdam. Ook de LPF zou geïnteresseerd zijn.

De FNV wil de druk op de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 met acties en estafettestakingen opvoeren om de afschaffing van VUT en prepensioen te voorkomen en plannen met WAO en WW bij te stellen. Op 18 november rondt de Kamer de behandeling over het vroegpensioen af.

Als dan blijkt dat de acties te weinig effect hadden, willen de partijen regelen dat de veertigduizend handtekeningen voor de eerste aanvraag gezet worden zodra de senaat klaar is, de koningin heeft getekend en de wet in de Staatscourant staat. Dat zou voor 1 januari moeten zijn, want op die datum loopt de referendumwet af.

CNV en MHP verwerpen het plan van de FNV om, na de demonstratie van zaterdag, waar uiteindelijk driehonderdduizend mensen op blijken te zijn afgekomen, met estafettestakingen de druk op de coalitie op te voeren. Bij estafettestakingen worden opeenvolgende bedrijven en instellingen getroffen door werkonderbrekingen of 24-uursacties. Het CNV vindt dat werkgevers dan de dupe worden van een conflict tussen vakbeweging en kabinet.

'Wij roepen leden niet op tot politieke stakingen', zegt CNV-voorzitter Terpstra. 'We hebben geen idee hoeveel energie er vrijkomt na de demonstratie van zaterdag en de rabiate reacties van het kabinet. Ik sluit absoluut niet uit dat ook bij onze leden het dak eraf gaat. Dan liggen een conflict met de overheid en een CAO-conflict heel dicht bij elkaar.'

Het CNV ziet het liefst het overleg met het kabinet heropend. Als bemiddelaar is CDA-coryfee Wijffels, voorzitter van de SER, naar voren geschoven.

Volgens CDA-fractievoorzitter Verhagen kan over de beoogde nieuwe 'levensloopregeling' met de sociale partners worden gesproken. Ook zou het gesprek volgens Verhagen kunnen gaan over een regeling waardoor werknemers in zware beroepen na veertig dienstjaren kunnen stoppen met werken. D66 vindt de inzet van een bemiddelaar echter 'een brevet van onvermogen'.

FNV-voorzitter De Waal stelt voor eerst een verkenner naar 'de loopgraven van het kabinet' te sturen om te zien of er nog onderhandelingsruimte is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden