FNV probeert vandaag (weer) de pensioenruzie bij te leggen

De FNV vergadert vandaag opnieuw over de pensioenen. Maandag lukte het de negentien bonden en het FNV-bestuur na tien uur vergaderen niet op een lijn te komen. Vrijdag zetten zij de poging voort, zo is uit welingelichte bronnen vernomen.

Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten staat in de nacht van maandag op dinsdag in Amsterdam de pers te woord na een overleg van ruim tien uur over de pensioenen.Beeld anp

Vooral de grootste bond, FNV Bondgenoten, heeft bezwaren tegen de voorstellen voor een nieuw pensioensysteem waarover werkgevers en vakbeweging het eind maart zo goed als eens waren. De bond vindt dat werknemers meer zekerheid moeten krijgen over de hoogte van hun pensioen dan in de voorstellen die nu op tafel liggen.

Maar het bieden van zekerheid betekent dat strengere eisen worden gesteld aan de buffers van pensioenfondsen, waardoor de fondsen minder risicovol kunnen beleggen. Dat maakt de kans op indexatie en dus koopkrachtbehoud kleiner. De vakcentrale hecht juist aan behoud van de koopkracht door pensioenen mee te laten stijgen met de inflatie en gemiddelde loonontwikkeling.

Balans

De FNV is nu op zoek naar een goede balans tussen zekerheid en koopkracht. Bondgenoten is met een alternatief plan gekomen en dreigde maandag nog een eigen koers te varen als de andere bonden dat niet overnemen. Dit plan sluit zoveel mogelijk aan bij het huidige stelsel, waarbij de mate van zekerheid van pensioenen is vastgelegd.

Bondgenoten vreest dat de huidige eis dat 97,5 procent van pensioentoezeggingen met buffers gegarandeerd moet worden, geheel wordt losgelaten. Iets soepeler eisen moet wel, maar liever niet minder dan 90 procent zekerheid over het uit te keren pensioen.

Akkoord

Het is tegen het zere been van Bondgenoten dat onder meer collegavakbond in de publieke sector, Abvakabo FNV, genegen lijkt akkoord te gaan met het loslaten van de eisen. Een ingewijde wijst daarbij op het aandringen deze week bij ambtenaren- en lerarenpensioenfonds ABP om niet te lang te wachten met uitwerking van pensioenafspraken van sociale partners.

'Bij minder strenge buffereisen kan je de oudere leden wel voorspiegelen dat er meer zekerheid is op indexatie, maar dan moet je ook zeggen dat er meer zekerheid is dat straks gekort wordt op pensioenen. Beleggingsopbrengsten worden namelijk meer gebruikt voor indexatie dan om buffers op peil te houden. Dat gaat ten koste van de jongeren', aldus de ingewijde.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden