FNV met gematigde leider snakt toch naar actiesucces

Ton Heerts is gekozen tot voorzitter van de FNV. Maar het verschil met tegenstander Corrie van Brenk is minder groot dan werd verwacht. Is de interne strijd nu voorbij?

Oude tijden lijken te herleven. Niks modern stemmen via de iPad: één FNV-lid eist luid en duidelijk zijn recht op het ouderwetse handwerk op: schriftelijke stemmingen, in de voormalige koffie-, thee- en tabakfabriek van Van Nelle in Rotterdam. Toch schiet het daarna met de iPad ook niet erg op. De FNV is bijna een uur verder voordat er via de elektronische weg een algemeen bestuur is gekozen.


Maar dan volgt eindelijk de onthulling waarvoor onder anderen minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes en de oud-FNV-voorzitters Wim Kok, Lodewijk de Waal en Agnes Jongerius zijn gekomen: Ton Heerts is met 86.395 stemmen (62 procent) gekozen tot de nieuwe voorzitter van de FNV.


Niks Noord-Koreaanse uitslagen, zoals sommigen vooraf hebben voorspeld. Opponent en Abvakabo-voorzitter Corrie Van Brenk blijkt goed voor 52.545 stemmen (38 procent). Heerts krijgt haar steun 'al blijft ze hem scherp en alert houden, zoals ik al deed'. In totaal heeft 12 procent van de 1,1, miljoen leden zijn stem uitgebracht in een voor de FNV unieke voorzittersverkiezing.


Is het 'een nieuwe lente en een nieuwe FNV', zoals minister Asscher tegen de honderden congresgangers zegt? De FNV-leden hebben in elk geval voorlopig een gematigde weg ingeslagen. Dat blijkt niet alleen uit de keus voor Heerts, het voormalige PvdA-Kamerlid dat binnen de FNV orde op zaken stelde en vorige maand met werkgevers en kabinet een sociaal akkoord wist te sluiten. Dat blijkt ook uit de kleur die het algemeen bestuur aanneemt: lang niet elke SP-kandidaat wordt gekozen. Radikalinski's als Ron Meyer, de man achter de stakingen in de schoonmaak, of vakbondsveteraan Ger Geldhof van de Abvakabo halen het niet. Maar een onbesproken creatieveling als acteur Jurre Schreuder wel.


En dus krijgt de FNV voorlopig het voordeel van de twijfel, zeggen vertegenwoordigers van collega-bonden die vandaag het FNV-feestje niet willen verstoren. Ze zijn blij dat de FNV haar huis weer op orde lijkt te hebben. De grote FNV-bonden zijn nog tot 2015 druk met het zich opsplitsen in sectoren en beroepsgroepen. Af en toe zal er nog zeker een hobbel moeten worden genomen, maar de richting is goed, vindt Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, die eerder nog overwoog bij de FNV weg te gaan.


Eindelijk kan weer alle aandacht naar buiten worden gericht, verzucht een collega van een andere vakcentrale. 'Want daar ligt de echte uitdaging. De uitwerking van het sociaal akkoord bepaalt het succes van de vakbeweging.' Over bijvoorbeeld het terugdringen van de doorgeslagen flexibilisering op de arbeidsmarkt moeten verdere afspraken worden gemaakt met de werkgevers. 'De flexibilisering is de existentiële bedreiging van de vakbeweging. Dat holt ons uit. Er zijn successen nodig om dat tot staan te brengen.'


Ook de crisis kan helpen, verwachten de bonden. Volgens een andere afspraak uit het sociaal akkoord gaan ze zich bezighouden met de begeleiding van werk naar werk voor mensen die worden ontslagen en krijgen ze bemoeienis met de WW-uitkeringen. Dat helpt duidelijk te maken waar de vakbeweging voor staat, weten ze. En dan komen de nieuwe leden weer, hopen ze.


Maar naast de gematigde nieuwe voorzitter heeft de vakbeweging ook een beetje activisme van Corrie van Brenk nodig, zegt een bestuurder van een andere vakcentrale die niet met zijn naam in de krant wil. 'De mensen op de werkvloer moeten weer het lef krijgen er zelf iets van te maken. Als zij in actie komen, kan je als vakbeweging iets afdwingen. Een actie van Europese vrachtwagenchauffeurs heeft ertoe geleid dat de verdere liberalisering van de sector voorlopig van de baan is. De vakbeweging heeft meer van dat soort successen nodig.'


'Polderen én folderen', beloofde Heerts zelf eerder.


VVD'er gekozen in FNV-ledenparlement


VVD-kamerlid Matthijs Huizing is woensdag gekozen als een van de 108 vertegenwoordigers in het ledenparlement van de FNV. Tot het eind van het jaar is hij voorzitter van NL Sporter, een vakbond die opkomt voor de belangen van bijvoorbeeld de schaatsers, hockeyers en wielrenners. Hij kan zich voorstellen dat sommigen dat raar vinden 'ook al omdat ik van de VVD ben. Maar mijn partij vindt het belangrijk dat we ook buiten de politiek actief zijn, bijvoorbeeld in het bestuur van een school of toezicht van een zorginstelling.' Huizing vindt dat zijn invloed binnen de FNV niet moet worden overschat. 'Ik ga naar het ledenparlement met een opdracht van mijn bestuur. En als NL Sporter houden we ons altijd al verre van besluiten waarbij sporters niet betrokken zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden