nieuws salarissen

FNV: loonstijging van 3,1 procent is te weinig, moet 5 procent zijn

Vakbond FNV heeft in het eerste halfjaar van 2019 een gemiddelde loonstijging weten te bedingen van ruim 3 procent. De bond kondigde op Prinsjesdag vorig jaar een landelijke looneis van 5 procent aan en houdt hieraan vast in de cao-onderhandelingen in het komende halfjaar. Dit maakte FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha dinsdag bekend.

Werknemers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht voeren actie voor betere CAO. Beeld ANP

De loonstijging gaat nog te langzaam, stelde de FNV’er. ‘Ondanks de krapte, ondanks de economische groei krijgen werkenden nog steeds een te klein deel van de winst en de welvaart.’ Dankzij de FNV zijn flinke loonstijgingen afgesproken in cao’s in onder andere de metaalsector en de schoonmaak, zei hij. Vanzelf ging het niet: ‘Overal moeten we strijd voeren, er is geen enkele werkgever die meteen met een loonbod van 3,5 procent komt.’

In cao’s waar de FNV niet bij betrokken was, is de loonstijging gemiddeld 0,6 procentpunt lager, stelt de vakbond. Boufangacha wees op collectieve afspraken bij onder andere de Bijenkorf, de Hema en PostNL. Deze bedrijven sloten akkoorden met onder meer vakbond CNV, maar tekenden niet voor de (hogere) eisen van FNV.

Terwijl het aantal flexwerkers en zzp’ers blijft toenemen, blijft de FNV inzetten op het vaste contract als de standaard voor alle werkenden. Het flexibele contract zou er volgens de FNV alleen moeten zijn voor ‘ziek en piek’. De bond voert die strijd onder andere via de cao-tafels. Volgens Boufangacha zijn recent in veertig cao’s afspraken gemaakt over het in vaste dienst nemen van flexkrachten.

Lijnrecht

De bond staat op dit punt lijnrecht tegenover de werkgevers. De FNV stelt dat flexkrachten 40 procent goedkoper zijn dan vaste krachten en pleit ervoor dat de politiek flex duurder maakt. Werkgevers klagen dat het vaste contract te vast en te duur is, vooral voor de kleine werkgever. Toch baart het grote aantal flexibele contracten ook de werkgeversclubs zorgen. AWVN-voorman Harry van de Kraats riep zaterdag in de Volkskrant op tot meer sociale zekerheid voor zelfstandigen en flexwerkers.

De vakbeweging kreeg in het weekeinde verrassend bijval van premier en VVD-leider Mark Rutte. Die riep tijdens een VVD-congres de werkgevers op hun werknemers meer loon te geven. Hij dreigde lastenverlichtingen voor bedrijven te schrappen als de loonstijging in de cao’s laag blijft. FNV’er Boufangacha zei ‘blij’ te zijn met de uitspraken van de premier, maar stelde tegelijkertijd dat de politiek zich moet inspannen om ‘flex aan banden te leggen’ en als publieke werkgever het goede voorbeeld te geven door lonen te verhogen in het onderwijs en de zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden