Nieuws Pensioen

FNV-leden stemmen in referendum over pensioenakkoord

Leden van vakbond FNV mogen vanaf woensdag in een referendum stemmen over een nieuw pensioenstelsel. De uitslag geldt als ‘zwaarwegend advies’ voor de vakbond. Die komt dit weekend met een definitieve beslissing over steun voor het principeakkoord dat vakbonden, werkgevers en het kabinet vorig week sloten over de hervorming van het pensioenstelsel.

In Den haag riepen eerder dit jaar de vakbonden tijdens een Landelijke pensioenactie op tot een landelijke 24-uursstaking in verschillende sectoren. Beeld BSR Agency

De circa 1 miljoen FNV-leden hebben een brief gekregen met een individuele code. Hiermee kunnen ze tussen woensdag 12 juni 11.00 uur en zaterdag 15 juni 12.00 uur online hun stem uitbrengen.

Nadat de uitslag bekend is, moet het ledenparlement als hoogste besluitorgaan van FNV tot een definitief oordeel komen over het pensioenakkoord. Het 105-koppige orgaan komt daarvoor zaterdag bijeen in het Van der Valkhotel in Apeldoorn. FNV-voorzitter Han Busker maakt het oordeel en de referendumuitslag daar bekend.
Bij een deel van het ledenparlement stuitte het compromis over pensioenen op verzet. Omdat er onenigheid is, geeft het FNV-bestuur leden een neutraal stemadvies.

Als FNV instemt, is het akkoord over een nieuw pensioenstelsel overigens nog niet rond. Vakbond CNV peilt bijvoorbeeld eveneens de stemming in de achterban.

Wat betekent het nieuwe pensioenakkoord?

Het nieuwe pensioenakkoord heeft in elk geval in één opzicht een aanzienlijk effect: de gemiddelde duur dat ouderen van hun pensioen kunnen genieten, stijgt op termijn van gemiddeld zo’n 18 naar ruim 20 jaar

De AOW-leeftijd gaat iets langzamer omhoog, maar een terugkeer naar 65 zit er niet in. Veel zestigers voelen zich boos en moedeloos.

Alles is opnieuw anders door het pensioenakkoord. Wat betekent dit voor u?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden