FNV krijgt nog 20 miljoen euro van SNS Reaal

Als bank-verzekeraar SNS Reaal ten onder gaat, wacht ook de vakcentrale FNV een forse strop. Voor eind volgende maand zal SNS Reaal nog 10 miljoen euro moeten overmaken aan de FNV.

FNV interim-voorzitter Ton HeertsBeeld anp

Vooralsnog gaat de bond ervan uit dat het geld gewoon zal worden betaald. Maar zekerheid daarover is er gezien de problemen van de bank-verzekeraar niet. 'We proberen zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen die zich nu rond SNS Reaal afspelen', aldus een woordvoerder van de vakcentrale FNV.

In totaal heeft de FNV nog een vordering van 20,6 miljoen euro op SNS Reaal. Als onderpand hiervoor dienen 2 miljoen aandelen van de bank-verzekeraar. Maar gezien de huidige koers van SNS Reaal zijn die nog geen 1,5 miljoen euro waard.

Termijnen
De vorderingen resteren uit 1996 toen SNS de uit de vakbonden ontstane Reaal Groep overnam. Afgesproken werd toen dat de SNS de aankoopprijs van de aandelen in 16 jaarlijkse termijnen van ruim 10 miljoen euro zou voldoen. Daarvan staat nu nog 20,6 miljoen euro uit.

De Reaal Groep werd eerder gevormd door samenvoeging van de verzekeraars en banken (verzekeraars Centrale en Concordia en de banken CVB, ASN en Hollandse Koopmansbank) van de oorspronkelijk verzuilde voorgangers van de FNV.

Toen SNS een bod uitbracht op Reaal vond toenmalig topman van de Reaal en ex-FNV'er Wout Tuinenberg het een goed moment om de vakbondsaandelen te verkopen aan SNS. Toenmalig FNV-voorzitter Johan Stekelenburg stemde in, net als zijn penningmeester Henk Muller.

Weinig meer waard
De FNV erkent dat het onderpand op de resterende aandelen weinig meer waard is door de koersdalingen van het aandeel. Maar de vakcentrale gaat ervan uit dat SNS Reaal de uitstaande verplichtingen gewoon nakomt. 'Het geld is niet uitgegeven. Stel dat het geld onverhoopt niet terug mocht komen, dan kunnen we dat goed opvangen. Maar het gaat om geld van de leden, dus we gaan er vanuit dat de afspraken zoals zij staan worden nagekomen', aldus een woordvoerder van de FNV.

Net zo min als andere partijen beschikt de vakcentrale FNV over enige informatie aangaande de stand van zaken van het reddingsplan waarover SNS Reaal maandag voor het eerst een persbericht uitgaf. Daarin werd onder meer gezegd dat onderhandelingen met een private partij nog steeds gaande zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden