FNV kondigt strijd aan tegen plannen van Melkert

De vakcentrale FNV zal de strijd aanbinden met minister Melkert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wegens 'spelbederf'. Het congres gaf het bestuur woensdag opdracht zich met alle middelen te verzetten tegen plannen van Melkert om werken tegen minder dan het minimumloon mogelijk te maken en tegen zijn aanpassingen van de...

Van onze verslaggever

UTRECHT

Het FNV-congres nam in Utrecht tevens een resolutie aan waarin de minister wordt opgeroepen tot inkeer te komen. Het federatiebestuur heeft opdracht gekregen alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de voorstellen van Melkert worden gerealiseerd. De formulering is zó ruim, dat ook politieke stakingen tot de mogelijkheden behoren. Ook heeft de FNV een brief verstuurd aan de Tweede Kamer in de hoop dat die volgende week alsnog ingrijpt tijdens de behandeling van Melkerts begroting.

FNV-voorzitter J. Stekelenburg verweet Melkert 'spelbederf'. 'Donderdag beginnen de cao-onderhandelingen in de metaal, maandag in de schoonmaak. Om nu nog met regels te komen over wat er in de cao moet staan, is ongeveer hetzelfde als tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen', zei Stekelenburg.

Volgens de FNV zit het probleem bij cao's niet in de inhoud van de contracten, maar in de naleving ervan. Bondsbestuurders wezen er gisteren op dat de plannen van Melkert averechts werken.

Zo heeft de FNV Dienstenbond in een cao opgenomen dat er geld uit de loonsom wordt vrijgemaakt om een banenproject in de bewaking te beginnen. Dat project kan niet langer doorgaan, zei bestuurder Roozemond, als Melkert blijft bij zijn plan cao's niet meer verbindend te verklaren als er geen loonschalen zijn tussen het minimumloon en de nu laagste loonschaal. 'Dat geld is juist vrijgemaakt omdat het niet zinvol is in de eigen cao zulke lage loonschalen op te nemen. Melkert snijdt dus in eigen vlees.'

Het FNV-congres besloot gisteren dat de samenwerking tussen de bonden nog intensiever moet worden. Zes bonden nemen daartoe het voortouw en onderzoeken de mogelijkheid een eigen dienstverleningsbedrijf op te richten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden