FNV komt met looneis van 2,5 procent
De FNV komt volgend jaar met een looneis van 2,5 procent. Bovendien wil de vakcentrale bij de cao-onderhandelingen voor iedereen een koopkrachttoeslag van 300 euro vragen.
Dat heeft de vakcentrale vandaag in Den Haag bekendgemaakt.
De koopkrachttoeslag dient ter compensatie van het koopkrachtverlies door de bezuinigingen van het kabinet. De regering wil onder meer bezuinigen op de zorgtoeslag en de kinderopvang. Daardoor hebben mensen volgend jaar minder te besteden.
De inflatie wordt voor volgend jaar geraamd op 2 procent, aldus de FNV. De koopkrachttoeslag van 300 euro dient ter compensatie van het koopkrachtverlies door de bezuinigingen van het kabinet. De regering wil onder meer bezuinigen op de zorgtoeslag en de kinderopvang. Daardoor hebben mensen volgend jaar minder te besteden.
De FNV vindt het gerechtvaardigd om te vragen om compensatie voor politieke maatregelen, omdat volgens de vakcentrale de bezuinigingen eenzijdig terechtkomen bij de werknemers.
'Voor Nederland is het van groot belang om de economie niet kapot te bezuinigen'', aldus cao-coördinator Catelene Passchier. 'We moeten juist nu investeren in koopkracht, werkgelegenheid en stabiliteit'.
De rest van de loonruimte wil de FNV onder meer bestemmen voor afspraken over werkgelegenheid.
Werkgevers zijn tegen
De werkgevers wijzen de koopkrachttoeslag die de FNV komend jaar bij de cao-onderhandelingen zal vragen 'scherp van de hand'. Zij vinden dat de FNV-bonden hiermee misbruik maken van het cao-instrument.
'Werkgevers zijn er niet om de gevolgen van het kabinetsbeleid te repareren', stelden werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB Nederland in een reactie op de looneis die de FNV vandaag presenteerde.
De FNV eist volgend jaar 2,5 procent meer loon plus een toeslag van 300 euro. De 2,5 procent vinden de werkgevers 'te hoog en gevaarlijk'.