FNV keert zich nu ook tegen bezuinigingen

Na de grote steden en drie provincies keert nu ook de vakcentrale FNV zich tegen het kabinetsplan een groot deel van het rijksbeleid over te dragen aan de gemeenten en de provincies. In een open brief aan alle wethouders, die vandaag op vk.nl wordt gepubliceerd, waarschuwt de bond de gemeenten dat zij 'de rommel van het kabinet mogen opruimen'. De FNV dreigt de uitvoering van het plan te frustreren.

Federatiebestuurder Leo Hartveld geeft in 2009 het startsein voor Workers Memorial Day

Met de brief reageert de bond op het bestuursakkoord dat het kabinet vorige maand sloot met de koepels van de gemeenten en de provincies, de VNG en het IPO. Daarin spreken zij af dat de lagere overheden een groot aantal taken overnemen van het kabinet. Het betreft de ruimtelijke ordening, het waterbeheer, de jeugdzorg en een groot deel van de sociale zekerheid. Op de budgetten wordt in totaal zo'n 2 miljard euro bezuinigd.

Het verzet richt zich op dat laatste: gemeenten worden, naast de bijstand en de sociale werkplaatsen, ook verantwoordelijk voor de regeling voor jonggehandicapten Wajong. De drie regelingen worden samengevoegd en op het budget wordt fors gekort.

Opgestapt
De grootste vijf steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) weigeren hun medewerking. De provincies zijn verdeeld. Jan Franssen tekende als voorzitter van het IPO het akkoord met het kabinet. Hij is opgestapt als voorzitter nadat onder meer Noord-Holland, Flevoland en Friesland zich tegen het akkoord hadden gekeerd.

De FNV wijst erop dat de gemeenten verantwoordelijk worden voor de uitwerking van bezuinigingen. De bond voorspelt dat de getroffen huishoudens er 'tientallen procenten' in koopkracht op achteruit gaan. 'De dreigende werkloosheid zal de druk op de bijstand en aanpalende regelingen doen vergroten. En dit allemaal op kosten van de lokale overheid. Het wordt dweilen met de kraan open.'

Traineren
FNV-bestuurder Leo Hartveld beklemtoont dat het kabinet de vakbeweging hard nodig heeft. 'Wij zorgen voor werk voor mensen die uit de sociale werkvoorziening komen. Wij maken afspraken over de instroom van jonggehandicapten in bedrijven. Als het kabinet de plannen doorzet, houdt dat op voor ons.'

Daarnaast denkt de FNV aan het traineren van het cao-overleg voor de sociale werkplaatsen. 'Zolang er geen nieuw contract is, blijven de oude rechten overeind.'

Lees hier de open brief van Leo Hartveld aan de colleges van Burgemeester en Wethouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden