FNV: groot banenverlies dreigt bij Corus

Corus werkt volgens FNV Bondgenoten aan een ingrijpende reorganisatie in IJmuiden, waarbij honderden banen op het spel staan.

ANP

‘Chefs hebben de opdracht gekregen deze plannen zo concreet mogelijk te maken. De opgelegde inkrimping zou voor de productie een banenvermindering met 10 procent inhouden en voor de andere afdelingen (overheaddiensten) zelfs met 20 procent. Op een totaal aantal werknemers van ongeveer 9500 in IJmuiden zou dit een zeer forse personele reductie betekenen’, aldus de brief.

Een woordvoerder van Corus sprak het bericht van FNV Bondgenoten tegen. ‘Wij betreuren het dat FNV Bondgenoten op deze manier naar buiten treedt’, aldus de zegsman. Hij zei wel dat Corus zich beraadt op mogelijke verdere aanpassingen aan de verslechterde marktsituatie.

Volgens FNV Bondgenoten moet er 250 miljoen euro worden bezuinigd. Dat komt bovenop eerdere bezuinigingseisen van 100 miljoen. Corus legde vorig jaar onder meer een van zijn twee smelters in IJmuiden tijdelijk stil nadat het in de laatste maanden van 2008 werd geconfronteerd met forse vraaguitval.

Ook vroeg Corus in december met succes werktijdverkorting aan bij het ministerie van Sociale Zaken voor 6400 werknemers. De periode waarin die regeling geldt ging begin januari in en is volgens de woordvoerder bedoeld als ‘een adempauze’ waarin het bedrijf ‘zijn positie kan bepalen’.

De bond heeft de afgelopen weken Corus diverse malen verzocht duidelijkheid te verschaffen over de situatie in het bedrijf. Maar het concern wil geen normaal overleg met de bonden. ‘Corus wil alleen informele gesprekken op voorwaarde van geheimhouding’, zegt vakbondsbestuurder Jos Duijnhoven.

De vakbond ziet geen enkele reden voor een reorganisatie. Duijnhoven wijst erop dat het bedrijf in het lopende boekjaar winst heeft geboekt.

Corus (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld
Corus (Joost van den Broek / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden