nieuws

FNV eist arbeidscontract namens zes Deliveroo-koeriers

Vakbond FNV heeft woensdag namens zes maaltijdkoeriers een arbeidscontract geclaimd bij Deliveroo. De rechter oordeelde eerder dit jaar dat de zzp’ende bezorgers hier recht op hebben, toch is het maar zeer de vraag of het platform aan de eis tegemoetkomt.

Marieke de Ruiter
Driehonderd koeriers van Deliveroo hebben zich bij FNV gemeld omdat zij een arbeidscontract willen  Beeld ANP
Driehonderd koeriers van Deliveroo hebben zich bij FNV gemeld omdat zij een arbeidscontract willenBeeld ANP

De claim volgt op jarenlang juridisch getouwtrek tussen de vakbond en het Britse miljardenbedrijf. Volgens Deliveroo zijn de drieduizend Nederlandse koeriers freelancers, maar volgens FNV zijn zij in dienst van het platform. Ze bepalen immers niet hun eigen tarieven en werven niet hun eigen klanten – dat doet het algoritme. Begin dit jaar werd de vakbond in het gelijk gesteld door het Amsterdamse hof en kunnen maaltijdkoeriers een arbeidscontract opeisen.

Volgens FNV hebben zich sindsdien driehonderd koeriers bij de bond gemeld. Dat zij niet zelf naar hun werkgever stappen voor een dienstverband, komt volgens de vakbond omdat zij dit niet durven. Deliveroo gaat er juist prat op dat de medewerkers dit niet wíllen. Toen het platform in 2017 zijn bezorgers op de loonlijst opdroeg zich in te schrijven als zelfstandige, deden velen dat. Nog veel meer nieuwe koeriers meldden zich sindsdien aan. Doordat de zzp’ende maaltijdkoeriers vaak geen premies afdragen, verdienen ze namelijk meer dan concullega’s in loondienst.

Het is de vraag of Deliveroo de eis van FNV zal inwilligen. Het platform heeft al gezegd tegen de uitspraak van het hof in cassatie te gaan. De Nederlandse ceo zei eerder in een interview met de Volkskrant dat hij het gesprek over een arbeidsovereenkomst best wilde aangaan, maar dat het ‘onwaarschijnlijk’ is dat koeriers daaraan voldoen. ‘We weten dat 96 procent van de bezorgers wel eens bestellingen weigert. Dat kan niet bij een arbeidsovereenkomst.’

De druk op Deliveroo komt niet langer uitsluitend van de vakbonden. Vorige week liep de langverwachte beursgang van het bedrijf uit op een compleet fiasco. In luttele tijd verloor het meer dan 2 miljard aan beurswaarde. Grote beleggers hadden van tevoren al te kennen gegeven dat de arbeidsomstandigheden van de bezorgers reden waren om geen aandeel te kopen. Die zouden niet alleen afbreuk doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemerschap maar het aandeel ook riskant maken: als Deliveroo wordt gedwongen die te verbeteren zal dat de bedrijfsvoering onder druk zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden