FNV dreigt met acties om Lenteakkoord

Vakcentrale FNV wil dat het kabinet enkele maatregelen uit het Lenteakkoord intrekt. In een brief van interim-voorzitter Ton Heerts aan premier Mark Rutte laat Heerts weten dat uiterlijk 17 september aan de eisen moet worden voldaan. Anders gaat de vakcentrale zich beraden op acties.

Beeld anp

De FNV heeft onder meer de versnelde verhoging van de pensioenleeftijd, versoepeling van het ontslagrecht, de nullijn voor rijksambtenaren en de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding op het oog.

Ook het CNV heeft bezwaren tegen bijvoorbeeld het uitgeholde ontslagrecht, het van tafel geveegde pensioenakkoord en het afschaffen van de reiskostenvergoeding. Maar het CNV wil geen ultimatum stellen. 'De kiezer is nu aan zet. Laten we eerst afwachten wat de uitslag van de verkiezingen is. Veel gaat afhangen van die uitslag', vindt Maurice Limmen, vicevoorzitter.

Na de val van het kabinet-Rutte kwamen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie tot het zogeheten Lenteakkoord, dat de basis is voor de rijksbegroting voor 2013 van het demissionaire kabinet. Heerts vindt dat in het akkoord maatregelen zitten die de positie van werkenden en niet-werkenden 'onaanvaardbaar zullen aantasten en de onzekerheid in werk en inkomen doen toenemen'. De FNV-leden maken zich volgens hem zorgen over bijvoorbeeld het versoepelen van het ontslagrecht, zonder dat daar perspectief tegenover staat, en over hun koopkracht.

Heerts heeft ook de werkgeversorganisaties geïnformeerd en hun gevraagd zich achter het FNV-voorstel te scharen. Hij zegt dat het onbekend is welk standpunt de werkgevers hebben over de ingrepen uit het Lenteakkoord. Werkgeversorganisatie VNO-NCW neemt daar kennis van. 'We hopen dat de FNV de komende tijd erin slaagt intern de rijen te sluiten en zo de weg effent voor gezamenlijk overleg om uit de crisis te komen en de Nederlandse economie verder te versterken.' Eerder liet Heerts weten nog niet met de werkgevers om de tafel te willen, omdat de vakcentrale nog werkt aan een interne hervorming. Die was nodig nadat de FNV bijna uiteenviel na een conflict over het pensioenakkoord dat voormalig voorzitter Agnes Jongerius vorig jaar sloot met kabinet en werkgevers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden