FNV botst al met werkgevers over definitie 'zwaar beroep'

FNV nu al in de clinch met werkgevers...

ANP

AMSTERDAM De FNV heeft dinsdag het overleg met de werkgevers over arbeidsomstandigheden opgeschort. De vakbeweging vindt dat ondernemers te licht denken over zwaar werk. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland spreken van een doorzichtige poging van de FNV ‘om na de verhoging van de AOW-leeftijd stemming te maken in de discussie over de zware beroepen’.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil vanaf volgend jaar algemene beleidsregels uit de Arbowetgeving schrappen. Maar dan moeten vakbonden en werkgevers in bedrijfstakken eerst afspraken maken over veilig werken in nieuwe zogeheten arbocatalogi, die specifiek gelden voor een bedrijf of branche.

Donner heeft de sociale partners eveneens gevraagd mee te helpen vast te stellen wat zware beroepen zijn om werknemers met deze functies te ontzien in het kabinetsplan om de AOW-leeftijd te verhogen. FNV-voorzitter Agnes Jongerius deed vorige week het AOW-plan van het kabinet af als een misbaksel. Ook zei ze weinig vertrouwen erin te hebben dat ze met werkgevers de problemen rond zware beroepen kan oplossen.

Vervolgens wordt nu door de FNV ‘van het ene op het andere moment constructief overleg over een pragmatische aanpak van de arbeidsomstandigheden onmogelijk gemaakt’, zo menen VNO-NCW en MKB-Nederland. Een meerderheid van de Tweede Kamer zei vorige maand in een debat over de arbocatalogi echter al te betwijfelen of werkgevers voldoende afspraken maken met hun personeel over veilig werken. Ook Donner gaf aan eerst meer duidelijkheid te willen over de sector- en bedrijfsafspraken.

De minister hoopt wel dat in de loop van volgend jaar de algemene beleidsregels alsnog afgeschaft kunnen worden. Wegens grote verschillen in werksituaties zijn specifieke afspraken volgens hem beter dan algemene regels in de wet over bijvoorbeeld geluidsbelasting, tillen en blootstelling aan extreme hitte of kou.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden