FNV Bondgenoten wil grotere buffers Hoofdpunten akkoord

Het pensioenakkoord pakt nog slechter uit dan eerder gedacht. Dat stelt Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten. Volgens hem kunnen ouderen er in de jaren na 2020 zelfs 11 procent op achteruit gaan.

ELSBETH STOKER

AMSTERDAM - In 2020 worden de AOW- en de pensioenleeftijd verhoogd naar 66 jaar, in 2025 gaat deze leeftijdsgrens naar 67 jaar. Naarmate Nederlanders ouder worden, stijgt de AOW-leeftijd mee.

Wie wil, mag eerder of later met pensioen. Nadeel van eerder stoppen met werken, is dat je dan levenslang 6,5 procent minder AOW krijgt.

De AOW stijgt jaarlijks mee met de gemiddelde cao-loonstijging. Daarbovenop wordt tot 2028 de AOW jaarlijks met 0,6 procent extra verhoogd.

De premies voor pensioenen worden in principe aan een maximum gebonden. De huidige premies - gemiddeld circa 20 procent van het brutoloon - moeten voldoende zijn. In cao's kunnen bonden en werkgevers extra afspraken maken.

Pensioenfondsen krijgen meer tijd om bij te komen van slechte beleggingsresultaten.

Van der Kolk zei dit dinsdag tijdens de presentatie van zijn alternatieve pensioenplan. FNV Bondgenoten is, in tegenstelling tot de meeste FNV-bonden, fel tegen het vrijdag gesloten pensioenakkoord. Met het eigen plan hoopt de grootste bond van Nederland de FNV-leden te overtuigen om tegen te stemmen.

Hoewel nog onbekend is wanneer het referendum over het pensioenakkoord wordt gehouden, is de strijd om de beeldvorming begonnen. Volgens FNV Bondgenoten was er overeenstemming binnen de vakcentrale over zijn alternatief, maar wilden de werkgevers er niets van weten en kwamen de vakbondsonderhandelaars met lege handen thuis. 'Ze hadden moeten zeggen: beste mensen, dit resultaat is niet goed genoeg. Wij gaan uit een ander vaatje tappen', zegt Van der Kolk. 'Maar dat deden de onderhandelaars niet. Ze legden zich er bij neer.'

Vrijdag waarschuwde Agnes Jongerius, voorzitter van de koepel van de negentien FNV-bonden, nog dat 'zonder dit akkoord de AOW-leeftijd 'kaal' wordt verhoogd naar 66'. Zij is juist tevreden met het onderhandelingsresultaat. Dankzij dit akkoord stijgt de hoogte van de AOW-uitkering sneller dan de cao-lonen, zodat het voor iedereen financieel mogelijk wordt om een jaar eerder te stoppen met werken, aldus Jongerius. FNV Bondgenoten vindt dit extraatje 'een sigaar uit eigen doos', aangezien de verhoging van de AOW-uitkering betaald wordt door het afschaffen van allerlei ouderentoeslagen en -kortingen. Ook van het vrijdag beloofde extraatje van 300 euro voor ouderen met een laag inkomen, is Van der Kolk niet onder de indruk. 'Dat kan het afschaffen van andere ouderenkortingen en -toeslagen nooit compenseren.'

FNV Bondgenoten vindt dat in het akkoord de risico's te veel bij de werknemers worden gelegd. 'De werkgevers zijn de lachende derde.' Ook vindt FNV Bondgenoten dat er te weinig zekerheid wordt geboden over de uiteindelijke hoogte van het pensioen. Van der Kolk vreest dat de fondsen te weinig buffers aan zullen leggen.

Om dat te voorkomen, moet op centraal niveau een paar indicatoren verankerd worden, stelt Willem Noortman, pensioendeskundige van FNV Bondgenoten. Zo wil hij dat er met een zekerheidsambitie van 97,5 procent gewerkt wordt.

Het laatste woord over het pensioenakkoord is aan de FNV-leden. Van der Kolk weet nog niet wat hij zal doen als zijn bond als enige tegen de plannen blijft. 'We zijn de juridische mogelijkheden aan het uitzoeken.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden