Commentaar

'FNV Bondgenoten en AbvaKabo, steun het pensioenakkoord'

De grootste FNV-bonden zouden het gisteren bereikte akkoord moeten steunen. Dat is goed voor de vakbeweging.

Fokke Obbema
FNV-voorzitter Agnes Jongerius Beeld anp
FNV-voorzitter Agnes JongeriusBeeld anp

Dat minister Henk Kamp gisteren een akkoord met de sociale partners kon aankondigen, terwijl de FNV zich nog geen etmaal eerder tot op het bot gespleten toonde, is minder verrassend dan het lijkt. De VVD-minister had de financiële ruimte om concessies doen, met name op het vlak van extra sparen voor een vervroegd pensioen. De FNV-bouwbond ging daardoor overstag, waarmee een meerderheid in de federatieraad van de FNV het akoord steunt.

Maar aan de diepe verdeeldheid van de FNV is daarmee nog geen einde gekomen. Voorlopig zijn de twee grootste bonden, FNV Bondgenoten en AbvaKabo, nog tegen. Dat is jammer voor de mate van acceptatie van het akkoord.

Ook deze bonden onderkennen de onbetaalbaarheid van het huidige stelsel. Langer doorwerken is het logische antwoord op de vergrijzing en wordt door de meerderheid van de Nederlanders ook zo begrepen. De bezorgdheid van beide bonden gaat vooral uit naar de oudere werknemers met lage inkomens. Dat is op zich terecht, want het akkoord bevat voor hen vooral nadelen. Maar de concessies van Kamp vormen op het eerste gezicht een serieuze poging aan deze bezwaren tegemoet te komen.

Het is nu aan de dwarsliggende bonden om over hun schaduw heen te springen. Ook zij moeten bereid zijn op hun beurt concessies doen en daarbij bedenken dat het maar voortduren van de interne verdeeldheid zeer schadelijk is voor de vakbeweging als geheel.

Die staat toch al onder de verdenking niet langer representatief te zijn voor werkend Nederland. Werknemers onder de vijftig herkennen zich nauwelijks in bonden die zich vooral om oudere werknemers lijken te bekommeren, zoals de pensioenkwestie illustreert.

Bovendien is interne verdeeldheid altijd slecht voor het aanzien van een organisatie. Dat trekt een wissel op het leiderschap, waardoor de positie van voorzitter Agnes Jongerius ter discussie is komen te staan, alle ontkenningen daarover van de vakbondsleiders ten spijt. Te hopen valt dat de dwars liggende bonden de moed kunnen opbrengen het maatschappelijk draagvlak onder dit akkoord verder te vergroten.

Fokke Obbema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden