FNV-bond eist in bouw 3 procent meer loon

De Bouw- en Houtbond FNV eist bij de komende cao-onderhandelingen maximaal 3 procent loonsverhoging. Bij de cao's in de bouw is volgend jaar ruimte voor 4 procent kostenstijging....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In de meeste bouw-cao's geldt de automatische prijscompensatie. Volgens dit systeem worden de lonen verhoogd met de inflatie. Het kabinet gaat voorlopig uit van 2,25 procent inflatie in 1997. 'Maar dat cijfer wordt vaak bijgesteld. Dus we wachten tot het laatste moment met het noemen van onze eis voor de koopkracht', zegt De Vries.

Naast de loonsverhoging wil de bouwbond 1 procent van de loonkosten opeisen voor scholing, een hogere eindejaarsuitkering voor WAO'ers en een individueel spaarsysteem voor de vut.

Ongeveer 180 duizend werknemers vallen onder de bouw-cao, die op 1 januari afloopt. Door de combinatie van koopkrachtverbetering en prijscompensatie kent deze cao al jaren de snelst stijgende lonen. Dat komt doordat de cao voor alle bouwbedrijven geldt. De lonen in de bouw zijn nu 20 procent hoger dan in 1990. Gemiddeld liggen de cao-lonen 15 procent boven het niveau van 1990. De werkgevers in de bouw vinden dat de loonsverhoging in totaal hooguit 'twee komma zoveel' kan bedragen. Eerste onderhandelaar Van Hove van de werkgevers denkt redelijke bonden tegenover zich te vinden die zich beperken tot de ruimte die er is. 'Dat betekent werkgelegenheid en loonmatiging.' De bouwwerkgevers komen in november met hun voorstellen voor de bouwcao.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden