FM

Hoe tover je je oude autoradio om in je eigen Spotify-zender?

Klein vakantieverdriet: er is een smartphone vol muziek, maar de stereo in de auto heeft de aansluiting met de moderne tijd gemist doordat hij geen Bluetooth of aux-ingang heeft. Wie zoals ik een oudere auto heeft, lijkt veroordeeld tot een vakantielang cd's wisselen of luisteren naar Fun Radio en Chérie FM. Maar er is een oplossing voor iedereen met hetzelfde probleem: maak van je smartphone een radiostation.


Dat kan met een fm-transmitter, een aanklikzendertje met een microscopisch bereik; het luisterend publiek zal nooit groter zijn dan het maximaal aantal inzittenden van de auto. Tot een paar jaar geleden had je formeel een zendvergunning nodig om ze te mogen gebruiken, maar short range devices zijn inmiddels legaal. Dankjewel Brussel. Een paar voorwaarden zijn er wel: ze moeten het zogenoemde CE keurmerk hebben en het nettovermogen mag niet groter zijn dan 50 nanowatt. Dat is ongeveer het vermogen dat een hamster opwekt als hij in zijn tredmolen loopt. En dan een factor miljoen kleiner.


Dat is gelijk ook het probleem met deze zendertjes; het vermogen is zo gering dat menig zendstation de autoradio niet eens ruisvrij kan aanstralen. Dat heeft onder meer te maken met de grote zenderdichtheid in Nederland; de fm-band is bijna volledig dichtgeplamuurd met officiële radiostations, die het signaal van de transmitter wegdrukken.


De betere microzenders kunnen daarom zelf een leeg plekje in de ether zoeken en geven de ideale frequentie vervolgens weer in een venstertje. Daarop moet dan de radio worden afgestemd. Helaas duurt de lol niet lang, want doordat de auto zich verplaatst, dringen steeds nieuwe stations het eens lege radiospectrum binnen, waardoor je opeens zit te luisteren naar 100% NL. Wat helpt, is de transmitter dicht bij de radio leggen. Er zijn zelfs types die de antenne van de autoradio ontmantelen, zodat de cabine van vreemde smetten vrij blijft. De echte radionerds solderen een betere antenne aan hun zender. Op YouTube zijn talloze video's te vinden waarin wordt uitgelegd hoe dat moet. Zelf knutselen betekent overigens al snel dat de 50 nanowattgrens wordt overschreden, waardoor je strafbaar bent.


Zelf heb ik een paar jaar geleden zo'n soldeeractie gedaan en dat leidde tot een veel beter geluid. Helaas ging de zender niet veel later ter ziele doordat de zendgemachtigde erop was gaan staan. Toen het ding nog wel werkte, had ik gekeken of het bereik buiten de auto groter was geworden, maar de stalen kooi hield kennelijk het signaal goed tegen, want op enige afstand van de auto was de privézender al niet meer op te pikken.


Een ijzerdraadje om het apparaatje wikkelen, wil trouwens ook nog wel eens helpen. Maar er moet hoe dan ook wat worden geëxperimenteerd om de oude autoradio het Spotify-tijdperk binnen te loodsen. Zonder knutselen is de geluidskwaliteit dermate beroerd dat het eigenlijk geen zin heeft zo'n zendertje te kopen. Kan Brussel misschien nog één keer de hand over het hart strijken en het toegestane vermogen verdubbelen?


FM TRANSMITTER

Prijs vanaf 20 euro


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden