Fluitconcert bij Festspiele in Bayreuth

Wolfgang Wagner, de 82-jarige leider van de Wagnerfestspiele in Bayreuth, neemt deze zomer afscheid als operaregisseur in de Duitse festivalstad....

Van onze verslaggever

Bij de opening van de festivaleditie 2002 is duidelijk geworden dat de oude Wolfgang Wagner niet stil zit als organisator. Zijn artistieke planning omvat tot in 2006 jaarlijks een nieuwe productie: volgend jaar Der fliegende Holländer onder leiding van Marc Albrecht en de regisseur Claus Guth. Boulez krijgt bij Parsifal in 2004 gezelschap van de jonge regisseur Martin Kusej (in Duitse media omschreven als een 'radicale Stückendeuter').

Na een nieuwe Tristan-productie in 2005, waarvan het artistieke team nog niet vaststaat, krijgt het al eerder beloofde debuut van de cineast Lars von Trier zijn beslag. De Deen neemt in 2006 een nieuwe enscenering van Der Ring des Nibelungen voor zijn rekening, waarbij de dirigent Christian Thielemann, die de laatste jaren is uitgegroeid tot de muzikale spil van het festival, het muzikale heft in handen krijgt.

Von Trier is na Patrice Chéreau (die in 1976 met Boulez een fel omstreden eeuwfeest-Ring leidde) en Werner Herzog de derde cineast die in Bayreuth een Wagner opera regisseert.

Minder feestelijk dan voorzien, is inmiddels het lot van de nieuwe productie van de jaargang 2002, Tannhäuser in een regie van de Fransman Philippe Arlaud, gedirigeerd door Thielemann. De openingsvoorstelling, bijgewoond door bondspresident Rau en de Beierse deelstaatpremier Stoiber, liep voor de kunstenaars uit op een deceptie, waarbij Arlaud fluitconcerten moest incasseren.

Ook in de kritieken moet hij het ontgelden. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft hij een 'lamlendige Tannhäuser' afgleverd. De Oostenrijkse Standard spreekt van een 'tote Hose op de Venusberg'. Die Tageszeitung zag 'geen regie maar alleen lichteffecten', en het premièrepubliek had alleen voor de zangers applaus over.

De Festspiele 2002 bieden tot eind augustus ook reprises van Wagners Lohengrin in een regie van Keith Warner, de Ring in de regie van Jürgen Flimm, en Wolfgang Wagners eigen enscenering van Die Meistersinger von Nürnberg, een van de oudere producties uit het lopende Bayreuth-repertoire.

Het is de laatste regie van Richard Wagners kleinzoon die in Bayreuth te zien is. Ze markeert het einde van een vijftigjarige regisseurscarrière.

Als artistiek geweten van het 126 jaar oude festival ziet Wolfgang Wagner voorlopig nog toekomst. Oproepen om het veld te ruimen hebben geen vat gekregen op de voor het leven benoemde Wagnerkleinzoon, die eerder zijn tweede vrouw Gudrun naar voren schoof als toekomstige opvolger, maar toen dat niet in goede aarde viel, zelf aanbleef.

Rumoer rond zijn opvolging heeft hij voorlopig weten te sussen door in december een rechterhand en eventuele artistieke tussenpaus aan te stellen, de Münchense intendant Klaus Schultz.

De belangrijkste kandidaat voor Wolfgangs opvolging, de door het stichtingsbestuur naar voren geschoven Eva Wagner-Pasquier (een verstoten dochter uit Wolfgangs eerste huwelijk), trok zich in het opvolginsrumoer terug. Wolfgangs nicht Nike Wagner lijkt weinig kans te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden