Fluenza-avontuur verloopt nogal chaotisch E X P O S I T I E S

Het NINT, het technologiemuseum in Amsterdam, loopt zich warm voor de opening van de nieuwbouw aan het IJ. Die staat gepland voor april 1997....

MIEKE ZIJLMANS

Het museum, dat bij die verhuizing zal worden omgedoopt tot Impuls, heeft onder meer een educatieve functie. Een tamelijk succesvolle tak. Leuk voor een groot publiek en leerzaam voor de kinderen. Het huidige gebouw herbergt een aantal apparaten met knoppen en handles die de bezoeker zelf kan bedienen. Er worden natuurwetenschappelijke principes mee gedemonstreerd, zoals de werking van de diesel- en de viertaktmotor of de breking van golven door een dijk.

Nieuwe attracties worden in de gaten gehouden met videocamera's. Het museum wil zien of de bezoeker begrijpt wat hij moet doen om het apparaat aan de praat te krijgen, of dat de uitvoering nog publieksvriendelijker moet zijn.

Vanuit diezelfde vraagstelling - is deze opzet leuk en te volgen voor de bezoeker of moet hij worden bijgesteld - heeft het museum gedurende de voorjaarsvakantie een zogenoemd avonturentheater opgesteld. Zelf noemt het NINT het groots een prototype, maar de term probeerseltje lijkt meer op zijn plaats.

De benaming 'theater' is nogal bedrieglijk. Het gaat hier niet om een voorstelling en er zijn ook geen acteurs. Er zijn wel deelnemers: de bezoekers zelf. Die krijgen een clip-board, waarmee ze een zaaltje binnenlopen. Avontuur in Fluenza meldt een boog boven een ingang. In het zaaltje wordt in vijf uitstallinkjes uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij het ontstaan en bestrijden van een griep-golf. Op het clip-board kan de bezoeker aantekenen wat hij zoal leert uit elk stalletje.

De figuurzaag heeft danig huisgehouden in de ruimte, overal staan platte houten poppen die dokters, verpleegsters en zieken moeten verbeelden. Er is een Chinees boerenhutje, met een enorm roze pluche varken ernaast. Wanneer je dat aanraakt, begint het te knorren en een niet helemaal duidelijk verhaal te vertellen over vogelpoep waarvan het ziek wordt. In het huisje bevindt zich een gefiguurzaagde boer in kimono, die bij aanraking griep overdraagt, omdat hij net dat zieke varken heeft verzorgd.

Ongetwijfeld om de doelgroep aan te spreken, heeft het geheel een hoog stripverhaal-gehalte. Er zijn strips in lichtbakken die de opmars van bacteriën in het menselijk lichaam verbeelden, er staat een reusachtig stripverhaal op twee muren getekend om de overwinning van het lichaam op kwaaie cellen uit te leggen. Het is de vraag of die uitleg zijn doel bereikt, want de strips zijn nogal chaotisch getekend. De materie is zo abstract dat de tekenaar er met zevenmijlslaarzen doorheen is gegaan, wat de boel er niet aanschouwelijker op maakt.

Het leukste is nog een ziekenboeg, waar twee platte houten mannetjes op bed liggen. Bij een zware ruk (te zwaar voor echt kleine kinderen) aan hoofd, stropdas of been, gaat er een klepje open waarachter de symptomen van griep schuilgaan.

Het probleem is dat waar de uitstalling zelf tamelijk kinderlijk is gehouden, de uitleg vervolgens knap moeilijk is. Te moeilijk voor kinderen, soms zelfs voor volwassenen. Zo hangen er bordjes met tekst waarin wordt uitgelegd hoe een griepvirus zich verspreidt, dat je griep moet uitzieken en niet moet proberen te bestrijden, dat er vaccins bestaan. Deze uitleg is opzettelijk beknopt gehouden, wat hem soms moeilijk te volgen maakt.

Een leuk speeltje is een muur vol getekende mensen: oud, jong, man, vrouw, gezond of ziekelijk. Op een bedieningspaneel kan de bezoeker aangeven of hij denkt dat zo'n figuur wel of geen preventieve griepprik nodig heeft. Is het antwoord 'ja', dan gaat er een groen lichtje branden, bij 'nee' een rood. Punt is alleen dat vervolgens geen uitleg volgt over waarom zo'n prik dan wel of niet moet bij deze figuur.

Het is de bedoeling, in het nieuwe Impuls met regelmaat dit soort thematische doe-het-zelf tentoonstellingen op te stellen. Die moeten volgens de organisatie wel worden ontdaan van de kinderziektes waarmee deze eerste proef nog worstelt. Goed idee.

Mieke Zijlmans

NINT: Avontuur in Fluenza

Tot en met 10 maart

Open ma. t/m vr. van 10.00 tot 17.00 uur; za. en zo van 12.00 tot 17.00 uur

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden