Floyd

Een keer of vijftien pakte voormalig restaurantkok Keith Floyd in de jaren negentig zijn koffers om in het bijzijn van een cameraploeg de blik opnieuw een tikkeltje extra te verruimen, aanvankelijk voor de BBC, later voor Channel 5....

Het ging er, althans in beeld, overal even ontspannen aan toe, het maakte weinig uit of hij monter zijn inkopen ging doen op een drijvende markt ergens in Zuidoost-Azië of zich in het noordwesten van Noorwegen het een en ander over stokvis liet uitleggen.

Tussendoor verstond hij zich met kleurrijke types, de cameraman had ook oog voor het pittoreske, Floyd nam geregeld een teug of wat en sloeg dan zogenaamd volkomen à l'improviste aan het koken met lokale ingrediënten. Zijn programma was een tijdlang behoorlijk populair.

Vormden de tv-afleveringen de basis voor een serie kookboeken, hij schreef als ex-wijnhandelaar ook over Franse wijnen (Floyd Uncorked) en zijn dranklust mondde uit in een populaire verhandeling over katerbestrijding, Floyd on Hangovers. Maar hij is niet langer hot, je moet nu (nog) Oliver en Lawson in huis hebben, zijn werk behoort, de wetmatigheden van de cyclus zijn onverbiddelijk, langzamerhand tot de winkeldochters.

Afgeprijsd is dus ook zijn recente Floyd Around the Med (HarperCollins; 2000). Daarin reist hij langs de kusten van Griekenland, Frankrijk, Turkije, Spanje (hij heeft zich in een Andalusisch kustplaatsje gevestigd en schrijft uitgebreid over zijn dagindeling aldaar), Marokko, Tunesië en Egypte. Als altijd opereert hij ook hier losjes, en soms op de rand van melig.

Voor zijn Griekse kip met citroen en rozijnen schrijft hij een scharrelkip voor. 'Hoe zwaar?, hoor ik u roepen. Nou, dat weet ik niet.' Volgt een kleine verhandeling over het aantal eters. Floyd is niet iemand die zich de gelegenheid laat ontnemen om van top tot teen bemodderd op te duiken aan de oever van een Turkse rivier of in Caïro de waterpijp ter hand te nemen.

Dit is zijn 'iced gazpacho', voor vijf personen. De koude soep kan, glad gepureerd, ook in glazen worden geserveerd als verkoelende drank.

Nodig: 0,5 liter gezeefde tomaten (uit blik of pak); 20 ijsblokjes; olijfolie; wijnazijn; 1 kilo tomaten (ontveld, de pitjes verwijderd, het vruchtvlees in blokjes); fijngehakte ui, gehakte komkommer (zonder pitjes) en gehakte paprika, samen 1 kilo; 5 of 6 gepelde en geplette teentjes knoflook; 5 verse dragonblaadjes; 2 eetlepels suiker; zout; versgemalen peper.

In een keukenmachine (in etappes, weinig kommen thuis zijn groot genoeg) grof pureren: 0,1 liter olijfolie en 0,1 liter azijn, de tomaten, ui, komkommer en paprika, de knoflook en de dragon. Gezeefde tomaat en de ijsblokjes erbij, het ijs laten 'crushen', suiker erbij en zout en peper.

Eventueel nog wat extra ijsblokjes erdoor mocht de soep te dik blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.