Florida zet zich schrap voor steeds sterker wordende orkaan Matthew

Florida maakt zich op voor de krachtige orkaan Matthew, die in het Caribisch gebied al minstens 140 doden heeft geëist en snel in kracht toeneemt. Volgens het Nationale Orkaancentrum in Miami is het inmiddels een categorie-4 storm, met windsnelheden van 210 tot 249 kilometer per uur. Het waarschuwingsgebied in de VS waar de orkaan kan toeslaan, is uitgebreid tot in Georgia.

Een pizzawinkel in Ormond Beach, Florida wordt gebarricadeerd in afwachting van Matthew. Beeld afp
Een pizzawinkel in Ormond Beach, Florida wordt gebarricadeerd in afwachting van Matthew.Beeld afp

Volgens het Orkaancentrum nadert het oog van de orkaan de stad Freeport op de Bahama's. Dat zou rampzalige gevolgen kunnen hebben voor Florida, aldus de deskundigen.

Het openbare leven aan de oostkust van de staat Florida zal vrijdag deels stil liggen vanwege het passeren van de orkaan. Het pretpark Walt Disney World blijft vrijdag de hele dag gesloten vanwege de storm. Het themapark in Orlando krijgt dagelijks 150 duizend bezoekers. Ook de parken Universal Orlando en Seaworld gaan niet open. Vliegmaatschappijen hebben inmiddels 2500 vluchten geschrapt. Het vliegveld van Orlando gaat donderdagavond dicht.

Het Nationale Orkaancentrum denkt dat de orkaan vrijdag nog verder in kracht zal toenemen. Verwacht wordt dat de orkaan komende nacht (Nederlandse tijd) de kust van Florida raakt. President Obama heeft de noodtoestand voor Florida uitgeroepen, de gouverneur van South Carolina deed dat voor zijn staat. In Georgia worden een half miljoen mensen geëvacueerd. Naar schatting hebben minstens anderhalf miljoen inwoners van de vier staten hun huis verlaten.

Bewoners proberen in allerijl weg te komen of voedsel in te slaan. Benzinepompen en supermarkten raken snel door hun voorraden heen. Op de wegen is het druk. Gouverneur Rick Scott van Florida waarschuwde de inwoners zich voor te bereiden op het ergste. 'Iedereen moet erop voorbereid zijn dat we vol worden geraakt', aldus Scott. 'De schade kan catastrofaal zijn.'

Vooral het zuidoosten van Florida loopt gevaar, stelt het Nationale Orkaancentrum. De inwoners van de staat moeten rekening houden met 10 centimeter regen. 'Geen beschutting zoeken kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs doden', aldus het Orkaancentrum.

null Beeld afp
Beeld afp

Humanitaire crisis

Matthew is de krachtigste orkaan in jaren in het Caribisch gebied. De Dominicaanse Republiek en Haïti werden dinsdagnacht hard getroffen, met windsnelheden tot 230 kilometer per uur. De orkaan heeft tot nu toe aan 140 mensen het leven gekost, van wie 136 in Haïti, meldt persbureau Reuters.

Zo'n 1,5 miljoen Haïtianen zijn getroffen. De overheid schat dat 350 duizend inwoners acuut hulp nodig hebben. Digitale communicatie met de zwaarst getroffen gebieden is door de storm onmogelijk gemaakt. Daarnaast raakte de belangrijkste brug die het zuidwestelijke deel van Haïti met de rest van het land verbindt, beschadigd. De presidentsverkiezingen van zondag zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De Verenigde Naties maken zich vooral ernstig zorgen over de tienduizenden mensen die door de aardbeving in 2010 hun huizen kwijtraakten en sindsdien in tenten wonen. 'Haïti wordt geconfronteerd met de ernstigste humanitaire crisis sinds de aardbeving van zes jaar geleden', zei Mourad Wahba van de VN. Het Amerikaanse korps mariniers liet weten dat er driehonderd mariniers klaar staan om hulp te verlenen.

Tekst loopt verder onder de foto

Bewoners worden geëvacueerd op Haïti Beeld anp
Bewoners worden geëvacueerd op HaïtiBeeld anp
de schade van Matthew in Les Cayes, Haïti Beeld ap
de schade van Matthew in Les Cayes, HaïtiBeeld ap
Uitbaters van een restaurant in Florida maken hun restaurant 'orkaanproof' Beeld afp
Uitbaters van een restaurant in Florida maken hun restaurant 'orkaanproof'Beeld afp
Een man draagt een vrouw over een rivier waar de brug is ingestort, bij Port-au-Prince, Haïti Beeld afp
Een man draagt een vrouw over een rivier waar de brug is ingestort, bij Port-au-Prince, HaïtiBeeld afp

Interview Rode Kruis

'De signalen zijn alarmerend. Er zijn overstromingen en infrastructuur is kapot', zegt Rode Kruis-woordvoerster Belinda van der Gaag. 'Wegen zijn onbegaanbaar en bruggen zijn ingestort.' De Haïtiaanse provincie Grand'Anse is het zwaarst getroffen, gelegen op het westelijkste punt van het eiland. 'Het is lastig een compleet beeld te krijgen, we hebben in dit gebied geen contact kunnen krijgen', zegt Van der Gaag.

Het Rode Kruis heeft sinds vorige week voorlichting gegeven over de orkaan en de bevolking gewaarschuwd. Vijftienduizend Haïtianen waren uit voorzorg geëvacueerd.

Haïti is een van de armste landen ter wereld en heeft te kampen met natuurrampen, epidemieën en politieke instabiliteit en corruptie. In de ontwikkelingsindex van de Verenigde Naties staat het op nummer 163 van de 188 landen. 'Het land was nog bezig om op te krabbelen na de aardbeving van 2010,' zegt van der Gaag. 'Vijftigduizend inwoners leefden nog in tenten en tijdelijke woningen.' De aardbeving van 2010 had meer dan 200 duizend doden en anderhalf miljoen ontheemden tot gevolg.

In de hoofdstad Port-au-Prince valt de stormschade nog mee, zegt Annalisa Lombardo, vertegenwoordiger in Haïti van het Nederlandse Rode Kruis. 'Het heeft hier vier dagen lang geregend en er stond een krachtige wind. Wel zijn veel huizen overstroomd.' Het Rode Kruis probeert in samenwerking met de regering voor noodhulp te zorgen, zoals eten, dekens en medicijnen. 'Er is een team onderweg vanuit de hoofdstad om te kijken wat de impact van de ramp is en hoe groot de getroffen regio is', zegt Lombardo.

Het Rode Kruis vreest een uitbraak van cholera, zoals die Haïti ook trof na de aardbeving van 2010. Toen bezweken daar duizenden aan. In de grote steden leven veel inwoners dicht op elkaar in sloppenwijken, waar ziektes snel verspreiden. 'We zijn bang dat cholera weer de kop op steekt, doordat veel waterleidingen zijn aangetast', zegt van der Gaag.

Door: Eliane Lamper

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden