NieuwsOrkaan

Florida vreest ‘monsterorkaan’ Dorian, Trump zegt bezoek aan Polen af

De inwoners van Florida zetten zich schrap voor de gevaarlijke orkaan Dorian die op de staat afkoerst. President Trump heeft een bezoek aan Polen afgezegd en noemt de orkaan een potentiële ‘monsterstorm’. Verwacht wordt dat Dorian maandag aan land komt met een windsnelheid van zo’n 200 kilometer per uur.

Bewoners hebben ramen van panden in South Beach in Miami dichtgespijkerd als bescherming tegen de orkaan.  Beeld AFP
Bewoners hebben ramen van panden in South Beach in Miami dichtgespijkerd als bescherming tegen de orkaan.Beeld AFP

Een kustgebied van zo’n vijfhonderd kilometer lengte tussen de Florida Keys en het zuiden van Georgia ligt in de gevarenzone van de orkaan, inclusief de grote steden Miami en Orlando. Verwacht wordt dat Dorian als een gevaarlijke categorie 4-orkaan de VS bereikt, de op een na zwaarste categorie.

Trump vergeleek de orkaan met Andrew, die in 2004 enorme verwoestingen aanrichtte in het zuiden van Florida. Het was een van de zwaarste orkanen die de staat ooit trof. ‘Alles wijst erop dat hij hard zal toeslaan en dat hij een hele grote wordt’, aldus Trump over Dorian in een video op Twitter tegen de miljoenen Amerikanen die bedreigd worden. ‘Het ziet er naar uit dat het een absolute monster wordt. Wees voorbereid.’

De president zegde zijn bezoek aan Polen af waar hij aankomend weekeinde zou herdenken dat 80 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog begon. Trump zei in de VS te willen blijven om erop toe te zien dat de hulpverlening goed verloopt. Florida is een van de belangrijkste staten in de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Het beeld dat hij in het buitenland verbleef terwijl een orkaan de staat zwaar trof, zou vernietigend zijn voor Trumps kansen om opnieuw te winnen in Florida.

Op een satellietfoto is te zien hoe orkaan Dorian het Caraïbisch gebied verlaat en richting de kust van Florida trekt.  Beeld Getty Images
Op een satellietfoto is te zien hoe orkaan Dorian het Caraïbisch gebied verlaat en richting de kust van Florida trekt.Beeld Getty Images

Puerto Rico niet getroffen

Omdat er grote onzekerheid is over waar de orkaan precies aan land komt, hebben de autoriteiten nog geen bevel gegeven voor een massale evacuatie. Wel is in Florida de noodtoestand uitgeroepen. Dorian bevond zich vrijdag op zo’n vijfhonderd kilometer zuidelijk van de Bahama’s en was toen een categorie 2-storm. Gevreesd werd de afgelopen dagen dat de orkaan Puerto Rico, dat vorig jaar zwaar werd beschadigd door een orkaan, zwaar zou treffen. Een ramp bleef uit op het eiland.

Volgens de laatste berekeningen van het Nationaal Orkaancentrum in Miami koerst Dorian af op het midden van Florida, op het gebied rond Orlando. Lanceerplatforms van Nasa en van de ruimtevaartbedrijven van miljardair Jeff Bezos en zakenman Elon Musk dreigen beschadigd te worden. Ook de amusementsparken van Disney en Universal liggen in het mogelijke rampgebied, net als het Mar-a-Lago-resort van Trump in Palm Beach.

‘Ik ga voor een voltreffer op Mar-a-Lago’, twitterde de Canadese oud-premier Kim Campbell. Ook andere critici van Trump lieten zich uit in deze richting. Na kritiek op haar tweet zei Campbell dat ze ‘niemand de horror toewenste getroffen te worden door een orkaan’. Gouverneur Ron DeSantis van Florida waarschuwde de bevolking voor wat de staat mogelijk te wachten staat. Hij besloot de noodtoestand, die eerst alleen was uitgeroepen in 26 county’s, uit te breiden tot heel Florida. ‘Inwoners moeten deze storm serieus nemen’, aldus de gouverneur.

Inwoners van Orlando slaan gas in bij een supermarkt.  Beeld AFP
Inwoners van Orlando slaan gas in bij een supermarkt.Beeld AFP

Machteloos

Van Miami tot Orlando trokken bewoners naar supermarkten en winkelcentra om eten en water in te slaan, evenals houten platen om hun huizen te beschermen. Ook tankten automobilisten hun tanks vol, om meteen te kunnen wegkomen als tot een evacuatie wordt besloten. Bij diverse benzinestations was er al geen benzine meer te krijgen.

‘Ik voel mij machteloos omdat het hele kustgebied wordt bedreigd’, zei de gepensioneerde vertaler Josefine Larrauri tegen persbureau AP bij een supermarkt. Daar waren al veel spullen niet meer te krijgen. ‘Wat voor zin heeft het om helemaal naar Georgia te gaan als de orkaan ook daar kan toeslaan?’, aldus Larrauri.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden