Florida geeft Bush al zijn kiesmannen

De Republikeinen in het parlement van Florida zijn gisteren begonnen de weg naar het Witte Huis af te sluiten voor vice-president Gore....

Van onze correspondent Bert Lanting

Dat besluit moet vandaag nog worden goedgekeurd door de Senaat van Florida. Maar de Republikeinse voorzitter, John McKay, heeft laten weten dat de Senaat dat zal doen, als het juridische geharrewar over de verkiezingen nog steeds doorgaat. De Republikeinen hebben ook in de Senaat een ruime meerderheid. De Democraten beschuldigden de Republikeinen van een 'constitutionele coup'. De Democratische afgevaardigde Lois Frankel noemde het besluit 'onwettig'. Ze waarschuwde dat het een gevaarlijk precendent schept. Volgens haar zullen volksvertegenwoordigers in andere staten mogelijk in de toekomst het voorbeeld van Florida volgen, als de uitslag van de verkiezingen hun niet bevalt.

De Republikeinen betogen dat Florida het gevaar loopt zijn kiesmannen kwijt te raken in het kiescollege dat de president aanwijst, als het parlement niet ingrijpt. 'De verkiezingen van 2000 beginnen volkomen uit de hand te lopen en we moeten er nu een eind aan maken', zei een Republikeinse afgevaardigde.

Het komt erop neer dat het parlement nog eens zijn stempel van goedkeuring zet op de lijst van kiesmannen die secretary of state Katherine Harris en de gouverneur van Florida, Jeb Bush, eind vorige maand instuurden nadat George Bush met een voorsprong van 537 stemmen was uitgeroepen tot winnaar.

De Democraten vinden het argument dat Florida zijn stemmen in het kiescollege dreigt kwijt te raken, onzin. Zij wijzen erop dat Florida al een officieel bekrachtigde lijst kiesmannen heeft. Bovendien moeten de kiesmannen pas aanstaande maandag hun stem uitbrengen.

Volgens de Democraten is het de Republikeinen erom te doen Gore uit het Witte Huis te houden, ook als het Hooggerechtshof mocht besluiten toch het groene licht te geven voor het hertellen van de stemmen.

In dat geval zou de vreemde situatie kunnen ontstaan dat ook Gore 25 kiesmannen krijgt toegewezen, als mocht blijken dat hij de meeste stemmen heeft gehaald in Florida. Dat zou betekenen dat het federale Congres de knoop moet doorhakken.

Het curieuze is dat vice-president Gore dan als voorzitter van de Senaat moet meebeslissen over de vraag of het Congres de Gore-kiesmannen of de Bush-kiesmannen accepteert. Noch Bush noch Gore kan president worden zonder de stemmen van de kiesmannen uit Florida.

Theoretisch had Gore nog een andere kans de verkiezingen in Florida te winnen. Democratische partijleden hadden de rechter gevraagd tienduizenden per post uitgebrachte stemmen af te keuren, omdat medewerkers van de Republikeinse Partij de aanvraagformulieren daarvoor tegen de regels in hadden ingevuld.

De meeste van die stemmen waren voor Bush, zodat Gore van het ongeldigverklaren van de stemmen zou profiteren. Het Hooggerechtshof van Florida wees dat verzoek gisteren echter in hoger beroep af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden