Floriade moet tuinbouwregio Venlo versterken

'Er zijn 99 redenen om cynisch te zijn', zegt wethouder Mark Verheijen van Venlo. 'Maar de Floriade brengt in deze regio echt dynamiek. Als die er niet zou komen, dan zou morgen hetzelfde zijn als gisteren.'


Verheijen (34) staat in de druilerige regen te kijken naar de plaatsing van twee bijna 35 meter hoge steunpalen voor de kabelbaan die over het terrein van de tuinbouwtentoonstelling bij Venlo komt. Een spectaculaire actie, uitgevoerd door een roodwitte helikopter uit Zwitserland.


In april 2012 gaat de Floriade pas open op een 65 ha groot terrein langs de snelweg A73, maar de contouren zijn goed zichtbaar. Er zijn al 130 duizend vaste planten en tweeduizend bomen geplant. Een miljoen bloembollen gaan nog de grond in.


De Innovatoren, het 70 meter hoge entreegebouw naar een ontwerp van voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen, staat in de steigers. De provincie Limburg financiert het gebouw, dat al is geafficheerd als 'de Eiffeltoren van Zuid-Nederland'.


Verderop verrijst de beeldbepalende Villa Flora, waar de binnententoonstelling voor bloemen en planten komt. De 1,2 kilometer lange kabelbaan - volgens Floriade-directeur Paul Beck de langste van Nederland - gaat al over twee maanden open. 'Dan kunnen de mensen een preview krijgen van de Floriade in aanbouw.'


De vorige Floriade, in de Haarlemmermeer in 2002, was niet zo'n succes. Het bezoekersaantal van 1,8 miljoen mensen viel tegen en het evenement sloot af met een miljoenentekort. Kandidaten voor de organisatie in 2012, zoals Rotterdam, Arnhem en de Drechtsteden, trokken zich terug. Venlo zette wel door. En daarmee is het voor het eerst dat de Floriade buiten de Randstad wordt gehouden.


'De Floriade is mijn kindje', zegt wethouder Verheijen. Hij is ervan overtuigd dat de tentoonstelling in Venlo een succes gaat worden. Want we gaan het anders doen, zegt hij met een brede grijns op het gezicht. Het wordt geen saaie bloemen- en plantententoonstelling, maar een belevingsevenement. Verder is gekozen voor een zakelijke aanpak. En misschien wel het belangrijkste: 'De Floriade wordt na 183 dagen tentoonstelling omgetoverd in een groen bedrijventerrein. Bij de vorige Floriade kwam na afloop de bulldozer langs. Dat is kapitaalvernietiging.'


Venlo is het op het Westland na het grootste tuinbouwgebied van Nederland. De regio telt niet alleen veel kassen, maar vervult ook een belangrijke groothandelsfunctie in de tuinbouw. Verheijen: 'De Floriade is de katalysator voor de ontwikkeling van Green Park Venlo. Andere regio's houden na een wereldtentoonstelling een Eiffeltoren of Euromast over. Wij willen een economisch sterkere regio overhouden.'


Ook directeur Paul Beck, ooit directeur van de Efteling, heeft vertrouwen in een succesvolle tentoonstelling: 32 landen hebben zich al ingeschreven en hij verwacht dat daar nog zo'n tien landen bij zullen komen. Ook bijna honderd andere exposanten hebben zich gemeld. Hij mikt op bijna 2,5 miljoen bezoekers: 800 duizend uit Nederland, 800 duizend uit Duitsland en de rest uit andere landen. Net als de Efteling moet de Floriade (kosten: 80 à 90 miljoen euro) een belevingspark worden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden