Florence Nightingale

Leven: Florence Nightingale is vooral bekend van haar niet aflatende ijver om van het beroep van verpleegster een nobel ambt te maken....

Leonoor Meijer

Prestatie: Nightingale is gegrepen door statistieken. Tijdgenoten kunnen haar geen groter plezier doen dan haar een berg cijfers te geven waarmee ze aan de slag kan. 'Prikkelender dan een boek lezen', zegt ze zelf. Door met statistieken inzicht te verschaffen in onder meer medicijngebruik, hygi, verschillende gebruikte methoden en de daaruit volgende aanpassingen, daalt het sterftecijfer van soldaten in de Britse oorlogshospitalen spectaculair: van ruim 42 procent tot 2,2 procent.

Stijl van leidinggeven: Nightingale krijgt in 1837 een roeping van God. Pas negen jaar later wordt haar duidelijk dat die roeping op het vlak van de verpleging en de statistiek ligt. Florence is gedreven en geeft dag en nacht het goede voorbeeld, ook in gedrag en moraal. Ze weigert publieke waardering. Nightingale, zelf van rijke komaf, maakt zonder schroom gebruik van haar netwerk om dingen gedaan te krijgen.

(On)deugd: Ze doet alles om haar zin te krijgen en is hardvochtig tegen degene die haar (ogenschijnlijk) in de steek laat. Haar steun en toeverlaat door de jaren heen krijgt op zijn sterfbed een wreed briefje omdat hij niet adequaat reageert op haar verzoek om steun.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden