Floppy's van Andy Warhol uit digitale steentijd ontcijferd

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Dankzij de inspanningen van een club computerliefhebbers, gespecialiseerd in digitale prehistorie, zijn twaalf computerkunstwerken van de popartgrootheid Andy Warhol ontdekt.

De werken, waaronder zelfportretten, een afbeelding van Warhols beroemde Campbell's Soup-blikken, portretten van Marilyn Monroe en Debby Harry, en een gepixelde versie van Botticelli's De geboorte van Venus, waren opgeslagen op floppydisks uit 1985.

De disks bevonden zich ongelabeld in het archief van het Andy Warhol Museum in Pittsburgh in de Verenigde State n, waar ze aan ieders aandacht waren ontsnapt. Dit kwam doordat de bestanden, aangemaakt op een Amiga-computer, met hedendaagse digitale apparatuur niet meer zijn te openen. De Amiga was in de jaren tachtig (vooral buiten de Verenigde Staten) beroemd wegens de geavanceerde grafische mogelijkheden die hij de gebruiker bood.

Warhol experimenteerde op verzoek van de computerfabrikant, Commodore, met de Amiga 1000. Bij een van die experimenten ter promotie van de nieuwe computer maakte hij voor het oog van het publiek en de camera een kleurrijk portret van de zangeres Debbie Harry. Het filmpje dat daarover werd gemaakt belandde op YouTube, waar het werd opgemerkt door de Warhol-fan Cory Arcangel. Die begon in 2011 te onderzoeken wat er met het digitale portret van Harry was gebeurd en of er misschien meer digitale werken van Warhol waren te vinden.

Arcangels speurtocht leidde naar de archieven van het museum in Pittsburgh, de stad waar Warhol opgroeide. Toen de disks daar waren gevonden, bracht Arcangel het museum in contact met de Carnegie Mellon University Computer Club in Pittsburgh, een vooraanstaande technologie-opleiding.

Leden van die club wisten de bestanden te openenen en de afbeeldingen toonbaar te maken - een hachelijke, maandenlang durende operatie door de kwetsbaarheid van de floppy's. Hoewel gemaakt in opdracht van Commodore, behoren de beelden toe aan de Andy Warhol Foundation.

Op het YouTubefilmpje is te zien hoe Warhol behendig klikt met de computermuis en de digitale grafische techniek gebruikt om het haar van Debbie Harry een goudgele glans te verlenen. Andy Warhol stierf twee jaar na de opnamen in 1987, 58 jaar oud.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden