Opinie

FlixBus heeft het terecht moeilijk in Nederland

De ingezonden brieven van maandag 15 augustus.

Passagiers bij een bus van FlixBusBeeld Guus Dubbelman

Uw economische pagina's lees ik altijd met veel interesse, maar nu wil ik toch graag wat afdingen op het artikel op 11 augustus over de poging van FlixBus de Nederlandse busmarkt te veroveren.

Volgens de auteur is dat niet gelukt omdat Nederland eerder de markt voor openbaar vervoer heeft geliberaliseerd dan Duitsland. Maar dat is een heel beperkte vrijmaking geweest. Regionale gebieden of spoorlijnen werden aanbesteed, waardoor er iedere nieuwe gunningsperiode een nieuwe uitvoerder kan komen. Dat betekende echter niet, dat die nieuwe uitvoerders ineens ook een ander product mochten aanbieden, lange-afstandsbustrajecten bijvoorbeeld. Met andere woorden: of de buslijn Leiden-Katwijk nu wordt uitgevoerd door Connexion of door Veolia, maakt niets uit. In zoverre had FlixBus nog volop kansen de Nederlandse busmarkt voor langere afstanden te veroveren. Verder stelt het stuk dat het Duitse spoorwegnet in het niet valt bij het Nederlandse net. Natuurlijk niet qua absoluut aantal kilometers spoor, maar relatief in aantallen verbindingen tussen steden. Het zou kunnen zijn, dat kleinere Duitse steden (< 50.000 inwoners) minder bediend worden door een spoorwegverbinding dan vergelijkbare Nederlandse steden. Bijna alle steden boven dat inwonersaantal hebben wel een spoorwegverbinding. FlixBus kan in Duitsland natuurlijk die kleinere steden met elkaar verbinden met een busnet, maar rechtstreekse verbindingen tussen die kleinere steden zijn eenvoudigweg onmogelijk. Er zal altijd 1 of meerdere keren moeten worden overgestapt. Dan blijft het derde argument over en dat is het enige argument waarom het Flixbus niet goed lukt de markt te veroveren: ze krijgen eenvoudigweg geen toestemming een buslijn te beginnen op een traject waar al een goede treinverbinding is of waar een regionale (stop-)bus rijdt. En volgens mij is dat ook een verstandige eis van de Nederlandse autoriteiten op vervoersgebied.

R. Hoek, Rotterdam

Karakter

Na alle 'pro-Yuri' columns en brieven van de afgelopen dagen, maakt de uitstekende reconstructie in Ten Eerste van zaterdag 13 augustus duidelijk dat deze gevallen atleet alleszins terecht naar huis is gestuurd. Van Gelder komt daarin naar voren als iemand die niet alleen lak heeft aan alle regels en mores, maar ook aan zijn begeleiders en teamgenoten. Zo iemand hoort niet op het hoogste podium de eer van zijn land te verdedigen.

Met het besluit Van Gelder heen te zenden heeft chef de mission Hendriks karakter en ruggengraat getoond. Zo ook trainer Van Bokhoven, die door zijn beslissing niet meer als coach van Van Gelder op te treden nota bene enkele dagen voor het moment suprème vele jaren van zijn eigen werk in rook ziet opgaan.

Hun optreden getuigt van moed, integriteit en normbesef, eigenschappen waar het in het huidige sportklimaat helaas maar al te vaak aan ontbreekt. Beiden hebben Nederland als sportland hiermee mijns inziens in positieve zin op de kaart gezet en verdienen een groot compliment, in plaats van de hoon die hen nu ten deel valt.

Felix Chorus, Amsterdam

Hollandse tranen in Rio

De Olympische spelen van Rio zorgen voor heel wat Nederlandse tranen, tegenslagen en frustraties. Persoonlijk en als wielerliefhebber vind ik de val van Annemiek van Vleuten het grootste 'sportdrama': zij was op weg naar goud maar die slecht ingeschatte bocht hielp alles om zeep, de beelden van haar val waren nog eens angstaanjagend ook, ik dacht meteen aan 'n paar fatale valpartijen uit de wielersport.

Die andere Hollandse gouden medaillehoop Daphne Schippers werd in het koninginnenummer van de atletiek bruut afgeserveerd, hopelijk weet ze zich te herpakken.En dan de vaudeville rond spierbundel annex gewezen King of the Rings Yuri van Gelder: een paar pintjes (of meer), brute taal en laat slapen gaan zetten hem op weg naar een vliegtuig richting Nederland. Een man met een troebel en labiel verleden die zich weer op een behoorlijk en finalerijp niveau weet te tillen stuur je toch zo maar niet naar huis en laat je nadat hij zijn roes heeft uitgeslapen gewoon zijn verdere ding doen. Aan de ringen, jawel, in Rio. Dat ze hem nu maar goed begeleiden of er kan pas een echt drama uit groeien. Leve Yuri!

Willie Verhegghe, wielerdichter en stadsdichter van Ninove, België

Limburgse Jagers

'Wat doet een gedenkteken voor gesneuvelde Limburgse Jagers in's hemelsnaam in Brabant?' (Ten Eerste, 13 augustus). Met veel sentiment en chauvinisme wordt hier een monument geclaimed alsof het een trofee uit een prijzenkast is: 'Een Limburgs monument voor Limburgers hoort thuis op Limburgs grondgebied en niet in Brabant.'

Zo'n krijgshaftig statement past niet meer in deze tijd maar is bovendien de vertekende waarheid. Het monument voor de gevallen Limburgse Jagers is niet louter een Limburgse aangelegenheid. What's in a name?

De Jagers kwamen in de loop der tijd niet uitsluitend uit Limburg maar ook uit andere delen van het land, zo ook de gevallenen. Het gedenkteken wordt beheerd door het Regiment Limburgse Jagers en hoort ook enkel en alleen daar thuis, maar is daarmee nog geen Limburgs bezit. Het komt in de eerste plaats de doden en hun dierbaren toe.

De Brabantse legerplaats Oirschot die nu thuisbasis is voor de Limburgse Jagers heeft ook niet pas sinds kort een relatie met dat Regiment maar huisvestte ze ook al in de jaren zestig van de vorige eeuw. In dat licht is de link met Limburg onderhand niet meer dan een dun draadje en is Brabants grondgebied als plek voor het gedenkteken daarom niet minder geschikt.

De gevoeligheid van enkelingen kan een buitengewoon ongebruikelijke en aanvechtbare grenswijziging geenszins rechtvaardigen.

Ton ten Barge,veteraan, De Heurne

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden