Flitsscheiden blijft vrijwel zeker bestaan

Ook het nieuwe kabinet slaagt er vermoedelijk niet om de scheiding zonder tussenkomst van een rechter af te schaffen....

Van onze verslaggever en Michiel Kruijt

In 2005 diende de toenmalige minister van Justitie, Donner, een wetsvoorstel in dat een einde maakt aan de mogelijkheid om een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap, dat vervolgens kan worden beëindigd via de ambtenaar van de burgerlijke stand. Donner wilde van deze ‘flitsscheiding’ af omdat die niet zou worden erkend in het buitenland, met juridische problemen voor gescheiden paren tot gevolg.

Het toenmalige VVD-Kamerlid Luchtenveld diende tezelfdertijd een initiatief-wetsvoorstel in voor een ‘administratieve scheiding’ die lijkt op de populaire flitsscheiding. Hierbij worden de afspraken van een echtpaar over de scheiding bekrachtigd door een ambtenaar, net zoals bij het sluiten van een huwelijk gebeurt. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde het voorstel van de liberaal, maar de Eerste Kamer ging er niet mee akkoord.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het wetsvoorstel van Donner wordt doorgezet. Maar PvdA, SP, VVD, PVV, GroenLinks en D66 willen dat de mogelijkheid van een eenvoudige scheiding blijft bestaan. Volgens het PvdA-Kamerlid Bouchibti staat het regeerakkoord dat ook toe.

Hirsch Ballin verzet zich daartegen. Naast het probleem van de niet-erkenning in het buitenland ziet hij ook financiële bezwaren en groeiende bureaucratie. Een minderheid van CDA, ChristenUnie en SGP steunt hem. De Kamer praat binnenkort verder over deze zaak. Vermoedelijk zullen de voorstanders van een eenvoudige scheiding samen een amendement indienen en de CDA-bewindsman zo dwingen de administratieve scheiding in te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden