'Flitsleden' mogen voor 2 euro meestemmen bij PvdA-strijd

Mensen die voor twee euro 'flitslid' worden bij de PvdA mogen meestemmen bij de interne verkiezing voor het partijleiderschap. Dat heeft het partijbestuur vandaag bekend gemaakt.

Frank Hendrickx
Ahmed Aboutaleb, Diederik Samsom, Lodewijk Asscher en Hans Spekman tijdens het jaarlijkse partijcongres van de PvdA. Beeld anp
Ahmed Aboutaleb, Diederik Samsom, Lodewijk Asscher en Hans Spekman tijdens het jaarlijkse partijcongres van de PvdA.Beeld anp

De strijd om het lijsttrekkerschap krijgt daarmee een nieuwe dimensie. Vanaf 7 november - als alle kandidaten officieel bekend zijn - kan iedereen voor twee euro lid worden van de PvdA. De flitsleden kunnen hun stem uitbrengen en zich daarna weer uitschrijven. Het is voor het eerst dat een partij deze mogelijkheid biedt aan buitenstaanders.

PvdA-leden kunnen tussen 24 november en 8 december hun stem uitbrengen. Diederik Samsom en Kamerlid Jacques Monasch hebben zich inmiddels gemeld als kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Naar verwachting zal ook vicepremier Lodewijk Asscher zich volgende week kandideren.

Monasch hekelde eerder deze week de onwilligheid van het partijbestuur om de verkiezingen open te stellen voor niet-leden, zoals eerder is beloofd. Hij noemde het 'flauwekul' dat zoiets technisch onmogelijk zou zijn.

Volgens een woordvoerder van partijvoorzitter Hans Spekman kan de PvdA geen koppeling maken met de gemeentelijke basisadministratie of DigiD, waardoor het onmogelijk is om vast te stellen of mensen maar één stem uitbrengen. Het flitslidmaatschap is een tussenvorm om de verkiezing toch zoveel mogelijk open te stellen.

Het partijbestuur is niet bang dat de verkiezing gekaapt wordt door buitenstaanders die de PvdA in verlegenheid willen brengen. De verwachting is dat een lidmaatschap voor die mensen een te hoge drempel is.

Monasch reageert gematigd positief. 'Dit is niet wat het partijcongres heeft gevraagd, maar ik ben tevreden dat er nu toch een beweging is.' Hij wil dat de partij een campagne begint om op z'n minst 15.000 flitsleden te laten meestemmen. Op dit moment heeft de PvdA rond de 50.000 leden.

Een toestroom van flits-PvdA'ers kan een andere dynamiek geven aan de strijd om het partijleiderschap. Uit peilingen blijkt dat Diederik Samsom onder leden nog steeds populair is, terwijl Asscher bij potentiële kiezers geliefder is. Als die sympathisanten kortstondig lid worden, kan dat de kansen van de vicepremier vergroten.

Ook Monasch richt zich nadrukkelijk op mensen die de PvdA teleurgesteld hebben verlaten. Hij verwijt de huidige partijtop 'arrogantie'. De zorgen van 'de traditionele achterban' over immigratie en Europa zijn volgens het kritische Kamerlid genegeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden