Flirten met Geert kan altijd, maar trouwen niet

Leukere architectuur? Een alarmnummer voor dieren? Mede mogelijk gemaakt door de PVV...

Paniek! Het C-woord is gevallen. En dat hangt als een donkere wolk boven het anders zo gezellige vragenuurtje. Het wekelijkse roddelmoment voor politici en journalisten achter de coulissen van de grote vergaderzaal is goed verziekt.

Zelfs de stoere politiewoordvoerster van de PvdA, Attje Kuiken, gedraagt zich als een bang konijn. ‘Ik ga even wat drinken. Doedoei!’ Ze sluipt angstig richting het Kamerrestaurant, zo’n beetje de enige plek in het parlement waar Binnenskamers niet mag komen.

Dát doet het C-woord met de mens, zegt Ernst Cramer van de ChristenUnie somber. Die ‘C’ staat niet voor christelijk, maar voor cordon sanitaire. En daar heeft iedereen het over, omdat na de SP, D66 en GroenLinks ook de ChristenUnie en de PvdA niet met de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders willen regeren.

Is hier sprake van een links-elitair complot tegen de blonde held van het volk? Een communistisch NJET? Een fatwa tegen Geert? Een...

Ja, ho eens even. Cramer sust de gemoederen van Binnenskamers. ‘Dit is Geert zijn feestje, wij zien hem als volwassen gesprekspartner. Alleen híj heeft het over een cordon sanitaire.’ De kleinste regeringspartij steunt zelfs soms plannen van de PVV, vertrouwt hij ons toe.

Aha, zó kent Binnenskamers onze politici weer. Kamerleden doen werkelijk alles om hun mooie voorstelletjes erdoor te krijgen. Rechtsom, linksom. Verticaal, horizontaal, diagonaal. Als het moet via de PVV.

De linkse Roos Vermeij (PvdA) begint prompt te stralen als ze denkt aan PVV’er Barry Madlener. Ze storen zich samen aan de saaie Nederlandse architectuur en dienden een voorstel in om bonter te gaan bouwen.

Túúrlijk, meestal is de PvdA het hartsgrondig oneens met de PVV. Maar de goedmoedige sociaal-democraat Staf Depla herinnert zich toch leuke plannen die mede dankzij Wilders & co werden aangenomen. Het recht van de burger om meer zeggenschap te hebben bij sloop- of nieuwbouw, bijvoorbeeld. Of de gedwongen heropvoeding van criminele hangjongeren.

Zelfs de immer principiële SP is niet te beroerd vrienden bij de PVV te zoeken. Zo kreeg Harry van Bommel steun voor zijn initiatiefwet voor een Europees referendum. Met dank aan Geert.

Volgens Van Bommel staat de C voor Calimero. ‘Wilders roept meteen: ik mag niet meedoen. Grote onzin. Maar dat moet ie vooral blijven roepen.’

Dus waar gaat het over?

Fleur Agema ziet het toch nét even anders. De zorgspecialiste -van de PVV zag ‘zeker honderddertig moties’ van haar hand sneuvelen. ‘En enkele weken later dient een Kamerlid van een regeringspartij een motie met dezelfde tekst in. Dan wordt ie wél gesteund.’

Al gaat het gaat de goede kant op, zegt ze. ‘De laatste tijd heb ik er vier aangenomen gekregen.’

De onbetwiste kampioen aangenomen moties bij de PVV is dierenvriend Dion Graus. Zo sleepte hij een onderzoek naar een nationaal alarmnummer voor dieren in de wacht.

De PVV buitenspel? Welnee, als je een beetje verliefd bent, hoef je niet direct te trouwen. Toch?

Bart Dirks

Kim van Keken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden