Flipboard: ieder zijn eigen Twitterglossy

Meteen na de introductie hebben zo veel mensen de nieuwe iPad-applicatie Flipboard gedownload dat het bedrijf registraties van nieuwe gebruikers even stil moest zetten. Inmiddels hebben ze er servers bijgeplaatst en kunnen gebruikers bladeren in het volledig gepersonaliseerde sociale tijdschrift.

Van onze verslaggever Robert Buzink

Flipboard oogt als een zeer geslaagde iPad-versie van een luxe glossy. Een applicatie bedoeld om op een luie stoel achterover gezakt te bladeren. De overgangen tussen pagina's zijn zoals in de mooiste applicaties van Apple zelf: je glijdt door de verhalen heen.

Voor iedereen anders

De inhoud is echter het meest bijzonder van Flipboard. Die is namelijk voor iedereen anders. Het tijdschrift verzamelt links op Twitter naar artikelen op websites van blogs, kranten en tijdschriften en plaatst die per thema bij elkaar. Gebruikers kunnen kiezen uit tientallen voorgeselecteerde thema's.

Het beste werkt dat bij de Twitter en Facebooksecties. Als gebruikers hun accountgegevens invullen, verzamelt Flipboard artikelen, foto's en links van contacten op de sociale netwerksites. Daardoor verschijnen ineens de vakantiefoto's van een vriend in de glossy, naast de blog van een kennis of een mooi artikel dat binnen het sociale netwerk van de lezer wordt geprezen

tekst loopt door na video

]]>

Niets nieuws

Technisch is er niets nieuws aan Flipboard. Het is een programma waarmee Twitter- en Facebookberichten worden verzameld, zoals bijvoorbeeld bekende programma's als Tweetdeck doen. Het is vergelijkbaar met een nieuwslezer zoals Google Reader. Het uiterlijk van de digitale glossy lijkt op de iPad versies van tijdschriften als Time en Wired.

Het grote verschil is de presentatie. Twitterprogramma's tonen een rij korte berichten. Ook nieuwslezers zijn gericht op systematische kolommen met informatie. Handig als je efficiënt zo veel mogelijk informatie tot je wilt nemen, maar esthetisch onbevredigend. Flipboard tovert de eindeloze brij sociale netwerkstampot om tot een luxueus vijfgangendiner. Daarmee is het niet de meest efficiënte, maar wel de lekkerste manier om door je sociale netwerk te bladeren.

De Facebooksectie in de Flipboard iPad-app. (de Volkskrant) Beeld
De Facebooksectie in de Flipboard iPad-app. (de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden