Flip de Kam ziet Het Financieele Dagblad toch niet zo zitten

Een spannende, tot de verbeelding sprekende benoeming had het moeten worden. Maar helaas: Flip de Kam, hoogleraar economie in Groningen, ziet op de valreep toch maar af van zijn benoeming tot hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad....

Van onze verslaggevers

Fokke Obbema

Peter de Waard

AMSTERDAM

Verwacht wordt dat de vertrouwenscommissie de nummer twee uit de sollicitatieprocedure, redacteur Ulco Jonker, donderdag zal voordragen. Jonker was jarenlang correspondent in Brussel voor het FD en won enkele jaren geleden de Anne Vondeling-prijs, een onderscheiding voor politieke journalistiek.

Flip de Kam reageert zondagavond onaangenaam verrast, wanneer hem gevraagd wordt naar de beweegredenen achter zijn verrassende besluit. Hij ontkent niet dat hij kandidaat voor de functie van hoofdredacteur was, maar wijst erop dat er slechts 'oriënterende gesprekken' zijn geweest. Die waren weliswaar 'redelijk serieus', maar er waren 'verschillende kandidaten' in de procedure.

Maar De Kam was toch de nummer één van de vertrouwenscommissie? 'Ik wil dat ontkennen noch bevestigen.' En hij heeft toch voor de functie bedankt? 'Ik ga er niet op in. Als verschillende mensen roepen: “De Kam is een hoerenloper”, dan hoef ik daar toch ook niet op te reageren?'

Hij wijst erop dat zijn contacten met Het Financieele Dagblad 'in het verleden' hebben plaatsgevonden, maar wanneer dat is geweest wil hij niet aangeven. Wel laat hij blijken bijzonder goed op de hoogte te zijn van de meest recente ontwikkelingen. De Volkskrant kan volgens hem nooit zeker weten dat hij de eerste kandidaat voor de functie was, want 'enkele dagen geleden had u nog een hele andere kandidaat in uw hoofd.' Hoe weet hij dat eigenlijk? 'Vrije nieuwsgaring is niet het prerogatief van journalisten. Ik heb de procedure wel een beetje gevolgd.'

Volgens ingewijden is De Kam al enkele weken geleden verteld dat hij de voorkeur van de vertrouwenscommissie genoot boven Ulco Jonker, de meest gewaardeerde interne sollicitant. Een andere belangrijke kandidaat was Ton van Brussel, eindredacteur van het NOS-programma Nova. Die stapte zelf uit de race, omdat hij de voorkeur geeft aan een nieuwe functie bij Het Capitool.

De externe kandidaten hadden een streepje voor bij de vertrouwenscommissie, omdat ter redactie de overtuiging overheerst dat Het Financieele Dagblad zich in een overgangsfase bevindt en nieuw elan van buiten goed kan gebruiken. De Kam leek een uitstekende kandidaat om de kar te trekken. Tijdens de gesprekken maakte hij grote indruk, onder meer door zijn aanstekelijke enthousiasme voor de nieuwe baan.

De ommekeer in het enthousiasme van De Kam wordt door ingewijden in verband gebracht met de periode van enkele weken die de vetrouwenscommissie heeft laten vallen tussen zijn uitverkiezing en De Kams voordracht aan de redactie. Die lange tijdsduur bood de omgeving van de Groningse hoogleraar de kans om hem op andere gedachten te brengen.

De zeer late afzegging van de hoogleraar komt hard aan in FD-kringen. De enige zakenkrant van Nederland heeft toch al weinig geluk met de bemanning van de hoogste posities. Het verloop in de raad van commissarissen en de directie is in de afgelopen jaren zeer aanzienlijk geweest als gevolg van een slepend conflict tussen de economisch eigenaar, de familie Sijthoff, en de juridisch eigenaar, de redactie van de krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.