Flinke overwinning voor Bouterse

De Surinaamse president Desi Bouterse en zijn partij NDP zijn er vrijdag in geslaagd het proces naar de Decembermoorden flink te ontregelen. De krijgsraad beslist op 11 mei of de strafzaak direct beëindigd wordt.

AMSTERDAM - De advocaten van Bouterse en zijn medeverdachten vroegen de krijgsraad vrijdag om het OM niet-ontvankelijk te verklaren wegens de amnestie die de 25 verdachten vorige week hebben gekregen van het parlement.


De krijgsraad besloot zich te beraden tot mei omdat de militaire aanklager Roy Elgin eerder afzag van het eisen van een straf tegen Bouterse. De auditeur-militair vroeg de rechters om schorsing van de strafzaak voor onbepaalde tijd zodat het Constitutioneel Hof de omstreden amnestie kan toetsen aan de Grondwet. Dit hof, een initiatief van Bouterse, moet echter nog worden opgericht.


De onverwachte stap van het OM was een flinke overwinning voor Bouterse in zijn slag om de amnestie definitief te maken. Bouterse en de NDP, die het initiatief nam voor de amnestieregeling, vonden dat Elgin vrijdag moest afzien van zijn strafeis. Ook vonden ze dat het proces direct moest stoppen. Een artikel in de amnestiewet bepaalt dat strafzaken die gaande zijn tegen personen die amnestie hebben gekregen, meteen beëindigd moeten worden.


'De auditeur-militair heeft een vrij voorzichtige houding aangenomen en laat nu alles over aan de krijgsraad', reageerde oud-minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi. Ook de advocaat van de nabestaanden, Freddie Kruisland, was teleurgesteld over de houding van de militaire aanklager. Kruisland, een voormalig auditeur-militair, vond dat Elgin zich niets had moeten aantrekken van de amnestie omdat deze in strijd is met de Grondwet en het internationaal recht. De Grondwet verbiedt iedere inmenging in een strafzaak die nog gaande is.


'De rechter toetst, niet het Constitutioneel Hof', zei hij over Elgins voorstel om een hof dat nog moet worden opgericht naar de amnestieregeling te laten kijken. 'Dit is wat men wilde', reageerde het parlementslid Harish Monorath op de ontregeling van de strafzaak. Voor het parlement de amnestie goedkeurde, was de krijgsraad dichtbij een uitspraak in het proces dat al ruim vier jaar duurt.


Op de drukbezochte zitting op de marinebasis in Boxel, waar onder andere de Amerikaanse ambassadeur zich liet zien, werd in korte tijd duidelijk dat de militaire aanklager afzag van een strafeis. Een strafeis had Bouterse in ernstige verlegenheid kunnen brengen. De president, hoofdverdachte van het bloedbad in Fort Zeelandia, verblijft nu in Colombia waar een top van Zuid-Amerikaanse staatshoofden plaatsvindt.


Na Elgins stap vroeg de advocaat van Bouterse, Irwin Kanhai, de krijgsraad om het OM meteen niet-ontvankelijk te verklaren. Kanhai had de afgelopen weken juist ontkend dat hij dit zou doen. Hij zei liever de rechtszaak te willen afmaken omdat hij een 'sterke zaak' zou hebben. 'Er is nu een amnestiewet waar wij rekening mee moeten houden', hield Kanhai de krijgsraad voor.


De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN veroordeelde vrijdag de amnestie. Navy Pillay zei te hopen dat het zo snel mogelijk wordt teruggedraaid. De mensenrechtenbaas benadrukte dat amnestie voor ernstige mensenrechtenschendingen volgens internationaal recht niet mag.


Militair aanklager ziet af van strafeis, advocaten van Bouterse vragen de krijgsraad het OM niet-ontvankelijk te verklaren. De krijgsraad beslist op 11 mei of de strafzaak doorgaat.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden