Flink verdienen aan 'hotelkamer'

Via websites als Airbnb en Wimdu bieden steeds meer particulieren kamers voor toeristen aan. Ook bewoners van sociale huurwoningen verdienen zo wat bij.

VAN ONZE VERSLAGGEVER HARO KRAAK

AMSTERDAM - Gastheer Max Osolé pakt zijn iPad erbij en opent Google Streetview: 'Kijk, hier kun je lekker eten en hier neem je de pont.' Met enkele vlugge vingerstreken navigeert hij door een virtueel Amsterdam. Het is zijn vaste welkomstritueel als hij nieuwe gasten ontvangt in zijn huis in Bos en Lommer. Op dit moment logeert een jong Australisch stel bij hem, voor 50 euro per nacht.

In 2007 viel zijn werk als marketeer helemaal stil, zegt Osolé. Hij ging van een jaarinkomen van twee ton naar 20 duizend euro. 'Het was aanpoten.'

Twee jaar later ontdekte hij de website Airbnb. De studentenkamer die hij verhuurde voor 600 euro per maand veranderde hij in een hotelkamer, de opgevouwen witte handdoeken op het bed zijn daar het bewijs van. Osolé: 'Voordat ik een bed had gekocht, was mijn eerste boeking al binnen.' Nu heeft hij twee kamers en verdient hij zo'n 3.000 euro per maand bij.

Er zijn steeds meer mensen zoals Max Osolé - particulieren die aan toeristen een kamer of een heel huis te huur aanbieden via internet. Het gebruik van de sites Airbnb, Wimdu en Housetrip is explosief gestegen, hun Nederlandse aanbod werd afgelopen jaar zes (Airbnb) tot tien (Housetrip) keer zo groot. Opgeteld bieden de diensten ruim zevenduizend logeeradressen in Nederland; van penthouses en woonboten tot caravans en slaapbanken. Bij alle drie de aanbieders staat Amsterdam of Nederland in de toptien bestemmingen.

Airbnb, dat in Europa bestaat sinds 2008, is de grootste dienst. Tot nu toe boekten toeristen 214 duizend nachten in Nederland, waarvan 120 duizend in 2012. Het aantal beschikbare kamers is in een jaar tijd met 600 procent gestegen; van 500 naar 3.025. De inkomsten van Amsterdammers op Airbnb werden in juni geschat op 12 miljoen euro.

Ook Wimdu heeft de groeimogelijkheden op de Nederlandse markt ontdekt. Het aantal Nederlandse gastheren en -vrouwen op de site is verdubbeld sinds april, van 900 tot 1.800. Hetzelfde geldt voor het aantal boekingen, dat lag in juli twee maal zo hoog als in januari, normaal ook een toerismepiek.

Osolé pakt zijn onderneming 'semi-professioneel' aan, zegt hij. Als webdesigner werkt hij vanuit huis. 'Zo kan ik altijd opendoen voor nieuwe gasten.' Hij zit bijna altijd vol. In augustus heeft hij slechts twee dagen een leeg bed. Hij houdt zich aan alle regeltjes. Er slapen minder dan vier mensen bij hem thuis, minder dan 40 procent van het huis wordt gebruikt, hij betaalt toeristen-, omzet- en inkomstenbelasting, en zijn woning is van hem. 'Ik ben één van de weinigen die het helemaal legaal doet, denk ik', lacht de 56-jarige geboren Sloveen.

Het maakt gast Rory Nagel niet veel uit. De 22-jarige danser uit Sydney maakt met zijn vriendin Jesse een reis door Europa. Overal slapen ze bij adressen van Airbnb; in Parijs, Göteborg en nu Amsterdam. 'Ik was vooraf wel zenuwachtig', zegt Nagel. 'Maar we hebben alleen maar goede ervaringen gehad.'

Osolé heeft nu honderd recensies op Airbnb, waarvan slechts twee negatief. Slechte ervaringen heeft hij nauwelijks gehad. Er waren eens een paar Italianen en die kwamen vooral voor de vrouwen en om te blowen. Maar ook daar kan hij mee omgaan. 'Je moet je net zo gedragen als bij mama', zei hij, en dat hielp.

Zijn onderburen zijn niet heel blij met Osolé. Ze belden al een paar keer de politie, maar Osolé doet niets fout. Soms ondervinden ze een beetje last, zegt Osolé. 'Voor Amerikanen is de 'third floor' wat voor ons de tweede verdieping is. Het is dus wel eens gebeurd dat ze de sleutel in het slot van de onderburen staken.' Op hun deur hangt nu een briefje: 'This is not your hotel. Do not try to unlock our door.'

Onderhuur is in veel gevallen illegaal. De websites leggen het risico bij de gastheer. Huurders moeten altijd toestemming vragen aan hun verhuurder. Maar ook huiseigenaren moeten toestemming vragen aan hun hypotheekverstrekkers. In Amsterdam is een 'short stay' toegestaan - verblijf tussen een week en een half jaar. Korter dan een week valt onder een toeristisch verblijf, waardoor het huis moet voldoen aan de strenge veiligheidseisen die voor hotels gelden.

Woningcorporaties zijn niet blij met de snelle opmars van de sites. De corporaties merken ook dat steeds meer kamers van sociale huurwoningen te huur worden aangeboden. Dit is vrijwel altijd verboden.

Anneke de Maat, woordvoerster van Woonstichting De Key: 'We kwamen er achter dat Wimdu actief had geflyerd in buurten in Amsterdam-West, waar veel sociale huurwoningen zijn. Dat vinden wij zorgwekkend.'

Voor de meeste corporaties is het verschijnsel nog redelijk nieuw, maar corporatie Ymere treedt er actief tegen op. Met een team van drie man speuren ze de sites af. Probleem daarbij is dat het exacte adres niet vermeld staat. Het fraudeteam moet aan de hand van foto's van het interieur of de gevels afleiden of het om een woning van Ymere gaat. Eric van Kaam, regiodirecteur Amsterdam: 'Het is onacceptabel dat iemand die gesubsidieerd woont, geld verdient met die woning.'

Mag dat wel?

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden