Flierefluitende kankerpatiënt

Een Chinees vindt gemakkelijker een speld in een hooiberg dan dat hij een bekende tegenkomt op een andere plaats dan de gebruikelijke....

Jan van der Putten

Toch heeft dit zeldzame gebeuren vorige maand plaatsgevonden. Het was niet tot wederzijds genoegen. Het resultaat van de ontmoeting is dat Zhou Fangjun tientallen jaren gevangenisstraf riskeert, terwijl hij nog maar een paar maanden te leven heeft.

Vorige maand werd bij de vijftiger Zhou, zo meldt de Pekinese Ochtendpost, leverkanker in gevorderde staat geconstateerd. Hij besloot van het leven te gaan genieten voordat het te laat was. De financiering van zijn ultieme pleziertjes was geen probleem, want als chef van een kantoor van veiligheidskluizen in de stad Ankang lag de rijkdom voor het grijpen. Hij greep ruim 900 duizend yuan (270 duizend gulden) en ging aan de haal met een 19-jarige vriendin. Weldra werd hij in het hele land gezocht door de politie.

Kriskras door China reizend zette het duo de grafbloemetjes buiten. Vanuit Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, maakten ze vorige week een groepsreis naar de toeristische trekpleister Leshan. En wie kwamen ze daar in het Park van de Grote Boeddha tegen? Wang Ping, een vroegere collega van de flierefluitende leverkankerpatiënt.

Wang wist wat Zhou had uitgespookt en lapte hem erbij. Even later maakte de politie een eind aan Zhous pogingen om op de Grote Boeddha te klauteren. Het snoepreisje was afgelopen. De vriendin ging naar huis, en Zhou naar de gevangenis. Het is onzeker of hij de dag van zijn proces zal halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden