Flexwerken frustreert, kost veel geld en is funest voor betrokkenheid

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 25 oktober.

Redactie
Leuk, zo'n flexplek, maar zie je collega's maar eens te vinden. Beeld anp
Leuk, zo'n flexplek, maar zie je collega's maar eens te vinden.Beeld anp

Brief van de dag: flexen is dodelijk voor betrokkenheid

De problemen van de diplomaten met het flexen in het gebouw aan de Rijnstraat is zeer herkenbaar. Ik werk bij het ministerie van Volksgezondheid Welzijn & Sport. We wonen sinds een tijdje samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en flexen dus ook. De aangevoerde reden: bezuinigingen; anders moet de overheid meer mensen ontslaan.

Flexen kost echter ook veel geld en frustreert: tijd kwijt met herhaalde malen zoeken naar een vrij bureau. Dit iedere keer (inclusief toetsenbord) schoonmaken. Dan je stukken en je collega's zoeken.

Het werken in zo'n soort kantoortuin is slecht voor je concentratie en je wordt te pas en te onpas door collega' s aangesproken want je zit daar toch. Ik ken collega's die vertrouwelijke gesprekken in hun auto voeren omdat dat op hun werkplek niet kan en de speciale 'telefooncel' op de afdeling ieder geluid doorlaat.

Daarnaast haalt het flexen iedere onderlinge band weg bij de medewerkers. Vaak ken je niet eens meer de collega die naast je zit. Voorstellen heeft ook geen zin meer want iedere dag zit er een ander. Volgens mij dodelijk voor de betrokkenheid bij het eigen ministerie.

Ik betwijfel of dit efficiënt omgaan is met belastinggeld. Volgens mij wentel je als werkgever de problemen af op je medewerkers, die nota bene zijn grootste kapitaal vormen. En ik wil mijn fotolijstje terug.

Ik was trouwens onlangs nog in het nieuwe gebouw van Infrastructuur & Milieu en Buitenlandse Zaken aan de Rijnstraat. De term 'grafzerk' zingt al rond. Ik werd misselijk en depressief van al dat zwart om me heen.

En ik ben bang dat ze net als in het ijspaleis (het stadhuis van Den Haag) netten moeten spannen langs de open ruimtes. Dit om te voorkomen dat de flexers die het niet meer aan kunnen en gek zijn geworden van al dat zwart om hen heen naar beneden springen.

Paul Schulpen, Leidschendam medewerker van VWS

Schulz van Haegen

'Een transfer die scheve ogen geeft' is de kop boven het artikel over Schultz van Haegen die in beeld is als nieuwe president-directeur van Schiphol.

Scheve ogen? Omwonenden van Schiphol worden totaal onpasselijk alleen al bij deze gedachte. Erger: zij vermoeden dit al járen!

In 2002 werd de motie-Baarda, ter bescherming van de omwonenden van Schiphol in het zogenaamde buitengebied, in beide Kamers aangenomen. Argwanend geworden door het vele gemarchandeer van Schiphol in samenwerking met de politiek hebben wij hier nooit in geloofd. Dat bleef zo omdat mevrouw Schulz weigerde die motie uit te voeren. Dat kwam Schiphol wel zo goed uit.

Zo kunnen de omwonenden een heel lange lijst maken. En dan nu als beloning de baas worden daar!? Dat is nog een klap in ons gezicht erbij

Ineke Ebbers, Haarlemmermeer

Behoud Hoogovens

De column van Peter de Waard over Hoogovens is mij uit het hart gegrepen. Zo'n bedrijf mag niet vermorzeld worden in een overnamestrijd met en tussen Duitsers, Indiërs en Britten. In zijn algemeenheid ben ik geen voorstander van overheidsingrijpen in het bedrijfsleven, maar in dit geval zou de nieuwe minister van Economische Zaken Wiebes als een van zijn eerste daden er alles aan moeten doen om dit uitstekende en innovatieve bedrijf te behouden. Dat is destijds met NedCar ook gebeurd. En dat is een groot succes gebleken.

Dirk Scholten, Tytsjerk

Druppelen

Na het lezen van het artikel van huisarts Joost Zaat snap ik het niet meer. Een 90-jarige dame krijgt een staaroperatie en haar oog moet dan kennelijk veelvuldig gedruppeld worden. Zelf druppelen was geen optie, dus de thuiszorg kreeg dit op haar bordje? Ik kan mij niet voorstellen dat er in de buurt van deze dame niemand is die even haar ogen wil druppelen. Dat betekent wel dat mevrouw dit moet vragen. Helpen is een kunst, maar hulp vragen ook. Zij zal dan ervaren dat anderen dit meestal graag doen, temeer als de handeling weinig tijd vraagt.

Willeke Kempes, Alphen a/d Rijn

Catalonië

Als ik het goed begrijp, wil de regering-Rajoy een democratisch gekozen parlement vleugellam maken, een democratisch gekozen premier vervangen door een marionet van Rajoy en zorgen dat de Catalaanse omroep een redelijker beeld geeft van wat Rajoy doet. En vinden de Europese leiders nog steeds dat wat Rajoy doet, zijn grondrecht is. Waar ging het mis?

Monique Windmeijer, Halsteren

Rijgedrag jongeren

Ouderen vertonen slecht rijgedrag. Prima.

Maar ouderen (ouders) houden ook wel eens hun hart vast bij het roekeloze en asociale rijgedrag van jongeren.

C. van Gils, Baarle-Nassau

Evelyn Waugh

In de vertaling van een passage uit het dagboek van de door mij zeer bewonderde Engelse schrijver Evelyn Waugh staat dat Waugh in oktober 1939 op zijn club onder andere een half korhoen at.

De originele tekst rept van 'grouse'. Wat Waugh dus, geheel in Engelse traditie, oppeuzelde (en rijkelijk doorspoelde) was een Schots sneeuwhoen, de 'grouse'. Kijk maar op het etiket van de beroemde whisky voor een goed gelijkend portret.

Jan Allex de Roos, Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden